ALKMAAR – In de gemeente Alkmaar zijn alle voetbalclubs gevraagd om in de jeugdcompetitie tijdens Alkmaar Pride (24 tot 27 mei) met een regenboogvoetbal te spelen. De speciaal gemaakte voetbal moet positief uitdragen dat ook in de voetballerij iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst, geloof, gender, seksuele oriëntatie of beperking. De oproep werd gedaan door de Alkmaarse wethouder sport en diversiteit Pieter Dijkman: “Alkmaar is een gemeente waarin iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Juist in het voetbal is er de laatste jaren veel te doen over de vraag of iedereen zich wel welkom voelt.”

De gemeente bestelde regenboogballen samen met Alkmaar Sport, de KNVB en Art.1 bureau discriminatiezaken Noord-Holland Noord. Dit deden ze bij de initiatiefnemer van de regenboogballen: de John Blankenstein Foundation, vernoemd naar de Nederlandse topscheidsrechter en activist voor homorechten.

Enthousiasme voor regenboog-aftrap
Inmiddels heeft ruim de helft van de Alkmaars voetbalclubs enthousiast gereageerd en zijn de regenboogballen grotendeels gereserveerd. Wethouder Dijkman zal aanwezig zijn bij de ‘regenboog-aftrap’ tijdens de thuiswedstrijd van de Kolping Boys JO15-2 tegen Jong Holland JO15-1 op zaterdag 26 mei om 11.30 uur. Op zondag 27 mei is wethouder Dijkman om 13:45uur bij de aftrap Alkmaarse Football Club ’34 (AFC’34) tegen Langedijker Sport Vereniging Voorwaarts (LSVV).

Clubs die nog willen aanhaken en de laatste regenboogballen willen reserveren kunnen contact opnemen met Art.1 NHN, telefoon 072 515 44 00 of via info@art1nhn.nl.