STRIJEN - In een sterk bezet veld heeft Donato Giovine afgelopen weekend een tweede plaats veroverd tijdens het NK van Chrono Karting. De 10-jarige karter uit De Rijp werd op de kartbaan van SHW in Strijen in drie races telkens tweede in de Mini Junior TM klasse. Giovine werd ondersteund door de ervaren Joey van Splunteren en zijn tips waren dit weekend zeer bruikbaar.

Het was de eerste van zes wedstrijden van het NK-seizoen 2021. Normaal begint het seizoen eerder, maar door de coronamaatregelen moesten de coureurs geduld hebben. “Wachten is nooit leuk, maar het was heel mooi om weer voor het echie te rijden”, vertelt Donato na afloop van de laatste race. “Het ging goed vandaag. Ik ben in drie races drie keer tweede geworden en ook als tweede geëindigd in het dagklassement. Ik had wel gehoopt om eerste te worden, maar dat zat er net niet in. De tijden waren bijna gelijk en ik ga met een mooie beker naar huis.”

De karter van PdB Racing had zich als tweede gekwalificeerd en dat maakte de start lastig. “De nummer drie kwam me in de eerste en tweede race bij de start voorbij, maar in beide races kon ik hem direct terug inhalen. Daarna ben ik samen met de nummer één weggereden van de rest. In de derde race hield ik de tweede plaats wel vast bij de start. Zeker voor de start heb ik goede tips gekregen van Joey van Splunteren. Hij gaf me de opdracht heel netjes te rijden, niet te hard in te sturen en mijn eigen race te rijden.”

Door zijn tweede plaats in het openingsweekend heeft Donato een goede uitgangspositie voor de rest van het seizoen. “Ik heb veel punten voor het NK gescoord. De eerste plaats was natuurlijk nog beter geweest, hopelijk kan ik in één van de volgende races een keer de dagoverwinning pakken. Dat gaan we bij de volgende race in Venray proberen.”

Moeder Susanne genoot van het rijden van Donato. “Hij rijdt sinds kort met een nieuw Falcon-chassis. Ik vind het super spannend als hij vooraan mee rijdt. We weten dat hij het kan en dat hij ook nog wel een treetje hoger kan. Hij laat zich nu goed zien bij het NK en dat is mooi om te zien. Hij heeft er hard voor moeten knokken, zeker bij de starts. Dat is gewoon goud en daar doe je het voor. Donato is een man van weinig woorden, maar als dat vuistje omhoog gaat, zegt dat voor mij genoeg. Het heeft het heel goed gedaan.”

Donato Giovine wil via deze weg zijn vader en moeder bedanken en daarnaast zijn sponsoren Billy en Kiki, Sporting De Rijp en De Kastenmaker.