AMSTERDAM - Komend weekend zal er bij iedere wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal één minuut niet gevoetbald worden. Dit om aandacht te vragen voor racisme, naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens het duel tussen FC Den Bosch en Excelsior van afgelopen zondag. Excelsior is vrijdag de tegenstander van FC Volendam.

Door een minuut niet te spelen na het eerste fluitsignaal willen de 34 betaald voetbalclubs gezamenlijk een statement maken tegen racisme. Afgelopen zondag legde scheidsrechter Garrets het spel enige tijd stil nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch was bejegend door de aanhang van FC Den Bosch.

'Racisme? Dan voetballen we niet'
Er wordt opgeroepen om de bal wel in het spel te laten, maar de spelers moeten stil blijven staan. Tijdens de eerste minuut wordt via de boarding en/of scorebord een duidelijk statement afgegeven: 'Racisme? Dan voetballen we niet'.

'Geef racisme de rode kaart'
Bij Excelsior, dat vrijdagavond thuis speelt tegen FC Volendam, staat er ook een actie gepland in de 18e minuut. Op alle stoelen zullen rode kaarten te vinden zijn met de tekst: 'Geef racisme de rode kaart', zo meldt de club. Daarnaast roept Excelsior op om samen de zaklamp van de mobiele telefoon omhoog te houden en de actie massaal te steunen.

Dinsdag liet het Nederlands elftal al blijken dat het genoeg is d.m.v. een statement. Voorafgaand aan het duel met Estland stonden de spelers hand in hand in een grote cirkel.