ALKMAAR - Voor het tweede jaar op rij is Alkmaarsche Boys gastheer voor enkele buitenlandse profclubs. In het kader van de samenwerking met PR Sport, een bureau dat zich met name richt op de "pre-season" van vele (inter)nationale profclubs, strijken er wederom enkele clubs neer in Alkmaar. Een jaar geleden kwam de Belgische topclub Anderlecht zodoende naar Sportpark Overdie. Vorige week maakte KV Mechelen gebruik van de faciliteiten van de Alkmaarse vereniging en deze week is KRC Genk te gast in Alkmaar. Woensdag werd er door de Belgische club een besloten oefenwedstrijd gespeeld tegen eredivisionist FC Utrecht.


Michel Kuijpers, namens Alkmaarsche Boys belast met de organisatie, loopt tevreden rond. Graag had hij gezien dat het nieuwe A-veld reeds klaar was, ook met het oog op het 90-jarig jubileum dat de Alkmaarse club, met een jaar uitstel vanwege corona, komend weekend gaat vieren. "Er is de nodige tegenslag geweest met het aanleggen van het A-veld waardoor het enkele weken is uitgesteld. Over pakweg acht weken moet het veld speelklaar zijn". Desalniettemin wordt er niet getreurd want de twee andere velden bij Alkmaarsche Boys liggen er bij als een biljartlaken. "We hebben zowel van KV Mechelen als Racing Genk de nodige complimenten gehad voor onze faciliteiten en de velden en dat is waar wij het voor doen. Binnenkort komt ook de Griekse topcub AEK Athene deze kant op en hebben wij samen met PR Sport de ambitie om jaarlijks enkele profclubs te faciliteren."

Ook bij de tegenstander van RC Genk is men vol lof over het prachtig geprepareerde veld van Alkmaarsche Boys. Technisch directeur Jordy Zuidam daarover: "Je ziet de laatste jaren dat er steeds minder door profclubs tegen regionale amateurclubs geoefend wordt. Dat komt met name ook omdat de meeste verenigingen kunstgrasvelden hebben. Nu er in de Eredivisie weer voornamelijk op natuurgras wordt gespeeld kiezen profclubs daar in de voorbereiding ook voor. Wij hebben hier vorig jaar tegen Anderlecht geoefend en werden nu benaderd als tegenstander van Racing Genk. Dat doen wij graag want Alkmaarsche Boys heeft de zaakjes uitstekend voor elkaar en op dit veld is het heerlijk spelen voor de ploeg".

De eerste helft van het duel tussen de Belgische club en de Utrechters van trainer Henk Fraser is dan ook alleraardigst om te zien. Met name de technische hoogstandjes van Othmane Boussaid vallen op bij FC Utrecht al zijn de eerste kansen voor RC Genk. Calvin John stuit echter op keeper Barkas die tweemaal knap weet te redden. Kort hierop weet FC Utrecht aan de andere kant de score te openen als Sander van de Streek een voorzet van Hidde ter Avest op waarde weet te schatten. Beide ploegen gaan evenwel met een gelijke stand rusten als Andras Nemeth de bal knap in de hoek kopt: 1-1.

Na de rust verschijnen er aan beide kanten vele andere spelers op het veld. Na tien minuten nemen de Belgen een voorsprong via een scchot van Bilal el Khannous. FC Utrecht krjgt hierna voldoende mogelijkheden via o.a Veerman, Mahi en Van den Berg, maar ook Genk blijft gevaarlijk ondermeer via Cyriel Dessers. De van Feyenoord teruggekeerde aanvaller vindt tegen zijn voormalige ploeg echter keeper Raatsie op zijn weg.

Racing Genk weet het duel zodoende met 2-1 te winnen en komt komende zaterdag om 14.30 uur weer in actie op Sportpark Overdie, dan met FC Volendam als tegenstander. Bij dit duel mag wel publiek aanwezig zijn. De kassa aan de poort is vanaf 13.00 uur geopend. Tickets voor kinderen t/m 10 jaar kosten 2,50 euro, en voor volwassenen 5 euro.

Racing Genk - FC Utrecht 2-1 (1-1)

15. Van de Streek 0-1
30. Nemeth 1-1
56. El Khannous 2-1


Foto's: DP Sportfotografie