ALKMAAR – Komend weekend is het weer een drukke aangelegenheid bij HV Berdos. De handbalvereniging organiseert voor de 47e keer het Pinkstertoernooi. Ook tijdens deze editie zullen teams uit alle windstreken van Noord-Holland en zelfs daarbuiten afreizen naar Bergen.

‘Het is echt een begrip geworden in de regio’, vertelt Lana de Waal. Samen met negen anderen zit zij in de organisatie van het jaarlijkse Pinkstertoernooi. Vlak voor het toernooiweekend is de club druk bezig om de puntjes op de i te zetten. ‘We hebben zo’n negentig teams dit jaar en er zijn op de zondag 700 à 800 deelnemers en vrijwilligers.’ vervolgt De Waal. Dat laatste is enorm belangrijk voor een goed verloop van dit evenement. ‘Zonder de vrijwilligers zou er geen toernooi zijn. Wij zijn hen als organisatie erg dankbaar.’

Beach
Het driedaagse evenement wordt onderverdeeld in drie onderdelen. Waar het vriendentoernooi op zaterdag zal worden gespeeld, staat zondag het veldtoernooi op het programma. Het Pinkstertoernooi wordt maandag afgesloten met het Beach handbal. Dat laatste is een snel groeiend onderdeel van de handbal sport en is sinds vier jaar dan ook een vast onderdeel in Bergen. ‘We hebben dit jaar tien velden en dat breidt zich ook nog steeds uit’, aldus De Waal.

Bekend
Dat het Pinkstertoernooi ook buiten de regio bekend is blijkt wel uit het deelnemersveld. Want naast teams uit de buurt (Koedijk, A&O, HV Tornado en Lacom’91) zijn ook clubs buiten Noord-Holland van de partij. Het Hengelose Quintus, Leidsche Rijn Houten reizen komend weekend af naar Bergen. Het tekent de naam die het Pinkstertoernooi heeft opgebouwd in de 46 voorgaande edities.

Het belangrijkste van dit handbal evenement is toch de gezelligheid volgens Lana de Waal. ‘We werken niet met een punten systeem, het is puur voor de gezelligheid’, zegt de organisator. Gezien het grote deelnemersveld is het een formule die werkt. ‘Het Pinkstertoernooi is echt een traditie geworden.’