ALKMAAR - Wereldkampioen handbiken Jetze Plat doet op woensdag 13 maart in Sportpaleis Alkmaar een aanval op het werelduurrecord. De 27-jarige Zuid-Hollander wil die dag het huidige wereldrecord van landgenoot Geert Schipper verbeteren.

Schipper kwam vorig jaar in een uur tijd tot 42 kilometer en 165 meter. Plat moet die afstand dus op 13 maart gaan verbeteren. “Als twaalfjarig jochie ben ik begonnen met de sport handbiken, wat uiteindelijk doorgroeide tot een droom om de beste en snelste ter wereld te worden”, vertelt Plat. Hij werd geboren met een verkort linkerbovenbeen en rechts miste hij zijn bovenbeen. Na lang met speciale schoenen en protheses te hebben gelopen, besloot hij op zijn zestiende zijn rechtervoet te laten amputeren. “Mijn beste keuze ooit”, zegt hij. “Want daardoor kan ik met een prothese nu pijnvrij lopen.”

Plat debuteert in 2012 op de Paralympische Spelen in Londen met een teleurstellende vierde plaats in de wegwedstrijd. Daarna groeit hij uit tot een klasse apart, zowel in de handbike als in de paratriatlon. De teller voor Plat staat inmiddels op vier wereldtitels in het handbiken, drie in de paratriatlon én Plat is regerend paralympisch kampioen paratriatlon. Plat: “Met die wereldtitels mag ik zeggen dat ik op dit moment de beste handbiker ter wereld ben. Met een werelduurrecord kan ik ook zeggen dat ik echt de snelste ben.”

Voor de 27-jarige fulltimesporter is de recordpoging een extra uitdaging aan het begin van het seizoen. “Ons kwalificatietraject richting Tokio 2020 begint pas in mei, dus zocht ik naar een prikkel om ook in de winter al keihard te willen trainen. En sowieso wil ik altijd mijn eigen grenzen opzoeken. Ik wil wel eens weten hoeveel kilometer ik in een uur kan rijden.”

Kick-off Tokio 2020
Voor wie niks van handbiken weet, is de werelduurrecordpoging van Plat dé gelegenheid om er kennis mee te maken. Naast de kans om de viervoudig wereldkampioen in actie te zien, is er ook de gelegenheid zelf plaats te nemen in een handbike en te ervaren hoe zwaar de sport is. Plat: “Natuurlijk ga ik zelf helemaal voor het record, maar mijn werelduurrecordpoging moet ook een prachtige kick-off zijn richting de Paralympische Spelen van volgend jaar voor het Nederlandse publiek.”

Ultrasnel materiaal
Plat pakt de aanloop naar de werelduurrecordpoging serieus aan. Het evenement wordt ondersteund door de Nederlandse Loterij en Fonds Gehandicaptensport. Samen met de Deense rolstoelproducent Wolturnus heeft hij een speciale fiets laten maken. “Het moest een ultrasnelle handbike worden”, licht Plat toe. “We hebben allerlei tests gedaan om tot de allerbeste handbike te komen. Samen met Aeropro heb ik ook allerlei aerodynamicatests gedaan. Het resultaat? Een handbike zonder remmen, zonder versnellingen, beensteunen van licht carbon, speciale aerodynamische lichte wielen. Echt het beste van het beste.”

Sportpaleis Alkmaar
Na drie maanden training op de wielerbaan in Alkmaar is Plat nu bijna klaar voor de ultieme recordpoging. Op 13 maart om 16.00 uur is het zover. Iedereen is welkom om Plat aan te komen moedigen en handbiken zelf te ervaren. Het Sportpaleis is vrij toegankelijk, aanmelden kan via jetzeplat.nl/werelduurrecord.

Jetze wordt in zijn aanval op het uurrecord gesteund door het Fonds Gehandicaptensport en Nederlandse Loterij.

Fonds Gehandicaptensport
Zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Het fonds is een groot liefhebber van de handbikesport in Nederland.

Nederlandse Loterij
Zij laten heel veel mensen winnen en niet alleen met miljoenen aan prijzengeld. Jaarlijks investeren ze ook miljoenen in de Nederlandse sport en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging. Nederlandse Loterij is de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Hun missie is bijdragen aan een gelukkiger en gezonder Nederland. Nederlandse Loterij, waar heel Nederland wint!

Bij Nederlandse Loterij laten wij heel veel mensen winnen en niet alleen met miljoenen aan prijzengeld. Jaarlijks investeren we ook miljoenen in de Nederlandse sport en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging. Nederlandse Loterij, waar heel Nederland wint!