ALKMAAR – Het is aftellen geblazen naar de Alkmaar City Run by night. Het hardloopevenement, dat begint met de Rollebol Kids Run, kent ook tijdens deze editie nieuwe elementen.

Waar de inschrijvingen voor de 5 en 10 kilometer al weken gesloten zijn vanwege het maximaal aantal aanmeldingen, nadert nu ook de Rollebol Kids Run zijn maximum. De teller staat momenteel op 700 kinderen die sowieso aan de start zullen verschijnen, maar de organisatie verwacht dat de resterende 300 startbewijzen op de dag zelf zullen worden vergeven. Vanaf 18.00 uur is er immers nog de mogelijkheid tot inschrijven op het Canadaplein.

Feest
De jeugdige hardlopers openen het hardloopevenement dat door de jaren heen flink is gegroeid. Een groot feest, zo kan de Alkmaar City Run inmiddels wel worden omschreven. Zowel voor de deelnemers, die zich ver van te voren moeten inschrijven om zeker te zijn van deelname, als voor het enthousiaste publiek wat in grote getale aanwezig is blijft het een populair evenement. ‘De bewoners en partners maken er samen met het toegevoegde amusement langs het gehele parcours een feestje van. Maar de bomvolle horecapleinen zoals de Platte Stenenbrug en het Waagplein zijn toch wel de hoogtepunten’, stelt Jeroen Wouda, één van de organisatoren.

Verrassen
Om het evenement aantrekkelijk te houden blijft de organisatie op zoek naar nieuwe elementen. ‘Dit jaar zijn er enkele vernieuwde cheeringzones langs de route. Zo gaat Rabobank een cheeringzone op de Paardenmarkt inrichten en heeft All4Running wat moois in petto voor hun nieuwe winkel aan de Langestraat’, zegt Wouda. Verder verklapt de organisator niet alles. ‘Daarnaast zullen wij zelf een spectaculaire act op het Waagplein laten plaatsvinden en is er ook een nieuwe verrassende muziekact in De Laat. Maar dat kan iedereen op 29 mei aanschouwen.’

Hersenspinsels
Het zijn ideeën die voortkomen uit creatieve hersenspinsels van Wouda’s collega's, vrijwilligers of partners. ‘Alle ideeën beoordelen wij dan en gaan kijken of we hier iets mee kunnen. Maar ook bij andere evenementen doen wij ideeën op. Niet om iets te kopiëren maar juist hoe wij er een eigen draai aan kunnen geven die past bij het evenement.’ Met als doel om te blijven verrassen. ‘Dus is het ook ieder jaar een doelstelling om dat weer voor elkaar te boksen. Het concept staat maar ieder jaar moet daar weer een "wauw effect" aan worden toegevoegd.’

Voor de thuisblijvers is het mogelijk om de prestaties van de deelnemers te volgen. Dit kan via de speciale Alkmaar City Run by night app. Al blijft het evenement van dichtbij aanschouwen uiteraard het gezelligste. De Alkmaar City Run by night begint woensdagavond 29 mei om 19.20 uur.