ROSMALEN - Iedere topsporter heeft er weleens één. Een totale off-day. Die had voor biljarter Sam van Etten vrijdag 16 december grote gevolgen. Niet alleen verloor hij zijn drie partijen in het hoofdtoernooi van de Grand Prix Driebanden in Rosmalen, bovendien liep hij daardoor plaatsing voor de nationale titelstrijd, de Masters mis. Het werd een onaangename afsluiting van een succesvol jaar.


Tot aan het einde van het toernooi had Van Etten nog kans op deelname aan de Masters. Daarbij was hij afhankelijk van de prestaties van Volkan Cetin, Dave Christiani en Glenn Hofman. Voor de vier biljarters waren er nog twee plekken op de Masters beschikbaar.

Cetin verspeelde zijn kansen door verlies tegen Burgman in de kwartfinale. Christiani ontsnapte in de kwartfinale door winst via penalty's in zijn partij tegen Jerry Hermans en plaatste zich daardoor voor het NK. Hofman, teruggekeerd na een schorsing omdat hij in Korea in de profbond PBA speelde, behaalde een finaleplaats tegen Jaspers, waardoor hij zich eveneens voor de Masters plaatste. Hofman verloor de finale uiteindelijk met 40-23.

Goed gevoel

Sam van Etten was met een goed gevoel afgereisd naar Brabant nadat hij een week eerder in Sharm-el-Sheikh een uitstekende prestatie had geleverd tijdens de World Cup. De poule, met de routiniers Jack Wijnen en Jean Paul de Bruijn en Erwin Kivits, was weliswaar pittig, maar in zijn goede vorm moest plaatsing voor de knockout-fase en de Masters mogelijk zijn.

Maar zowel in de eerste partij tegen Wijnen als tegen Kivits ging het voor Van Etten mis. Tegen de ervaren Wijnen kwam Van Etten totaal niet in zijn spel, waardoor hij de partij met 20-40 verloor. Tegen Kivits uit Mierlo was er van herstel geen sprake. Na een redelijke start maakte de Schermerhorner na de break nauwelijks een punt, waardoor ook deze partij ruimschoots (29-40) verloren ging. De slotpartij tegen nationaal kampioen De Bruijn deed er niet meer toe. (33-40).

Frustrerend

'Ik heb geen idee waarom het niet liep,' aldus Van Etten na afloop. 'Ik was niet nerveus, had een goed gevoel, maar ik kon op de een of andere manier niet scoren. Op een gegeven moment wist ik echt niet meer wat ik moest doen om goed te spelen. Dat was heel frustrerend.'

Zo kwam er een teleurstellend einde aan een verder uitstekend verlopen jaar. Van Etten won na de zomer voor zijn club STZ Zundert zeven van de negen competitiewedstrijden, eindigde bij de GP in Sittard op een zesde plaats en maakte een uitstekende indruk tijdens de diverse World Cup-wedstrijden. 'Ik ga maar even twee weken niet aan biljarten denken en hoop volgend jaar weer een goede start te maken,' aldus de teleurgestelde Van Etten.