ODENSE/ALKMAAR - Handbalster Nycke Groot beëindigt na dit seizoen haar loopbaan. Dat heeft de 32-jarige Alkmaarse bekend gemaakt op de website van haar club Odense.


"Als je op het hoogste niveau wil spelen, moet je een reserve hebben en ik voel dat de batterijen bijna leeg zijn. Dus het is tijd om te stoppen. Ik kijk er naar uit om het seizoen in Odense af te sluiten en zal er alles aan doen om met een titel te eindigen", zo laat Groot weten.

Nycke Groot begon met handbal bij SV Koedijk en speelde daarna voor Kolping en SEW. Inmiddels speelt ze al sinds 2006 in het buitenland. Na vijf jaar Holstebro volgden vier jaar bij Midtjylland. Na negen jaar Denemarken ging ze naar Hongarije om voor Gyori Eto uit te komen. Met die club won ze twee keer de Champions League. In 2019 keerde Groot terug naar Denemarken om uitte komen voor Odense.

Ook in Oranje kende Groot (141 interlands) vele successen. Zo won zij met Oranje zilver op het WK 2015 en EK 2016, tijdens dat toernooi werd ze uitgeroepen tot meest waardevolle speelster, en brons op het WK 2017 en EK 2018. Ze ontbrak tijdens het WK van vorig jaar, waar Nederland wereldkampioen werd. Begin 2019 zette ze een punt achter haar interlandloopbaan.