ALKMAAR - Daniel Rincon en Maileen Nuudi zijn de winnaars geworden van het ITF World Tennis Tour Alkmaar. Beiden wisten tijdens het sterk bezette toernooi op de banen van TC Alkmaar hun eerste ITF Toernooi te winnen.


De pas 19-jarige Spanjaard Daniel Rincon staat al jaren te boek als een groot talent. De telg van de Rafael Nadal tennisacademie won een jaar geleden nog het juniorentoernooi van de US Open en maakte dit jaar de overstap naar het seniorencircuit. Met een 663e plaats op de wereldranglijst was hij in Alkmaar als zevende geplaatst. In de finale van het ITF Alkmaar moest hij het opnemen tegen de als zesde geplaatste Jacopa Berrettini die twaalf plaatsen hoger staat op de ATP-ranglijst, en de jongere broer is van Matteo Berrettini, de huidige nummer alf van de wereld.

Rincon liet ook in Alkmaar zien over het nodige talent te beschikken en had het alleen in de tweede ronde tegen regonale favoriet Dax Donders erg lastig in een lange driesetter. De kwarttfinale en halve finale die volgden liep de Spanjaard soepel doorheen. Berrettini had zaterdag in de halve finale afgerkend met reuziendoder Michiel de Hoog, die eerder de als eerste geplaatste Mathys Erhard had geklopt. Onder grote publieke belangstelling liet Rincon zien ijzig kalm te zijn waar de Italiaan zich nogal eens liet frustreren door het rumoer om de baan. Waar de 23-jarige Berrettini wel kansen kreeg om de eerste set naar zich toe te trekken bleef de Spanjaard ijzig kalm en trok deze naar zich toe. Hiermee was het verzet van Berrettini gelijk gebroken en de tweede set bleek dan ook een stuk minder spannend waardoor Rincon na pakweg een uur en 40 minuten met de hoogste eer kon strijken (7-5, 6-1).

Vrouwen
Een stuk spannender bleek de vrouwenfinale die ook nog eens een flinke verrassing opleverde. Vooraf zullen er weinig mensen rekening hebben gehouden met de titel van Maileen Nuudi uit Estland, maar zij liet afgelopen week in Alkmaar zien over het nodige karakter te beschikken. De Estse, die tijdelijk in Antwerpen verblijft en met een Nederlandse coach in Etten Leur traint is de huidige nummer 945 op de WTA-wereldranglijst en moest het al in de eerste ronde opnemen tegen de titelverdedigster Quirine Lemoine, tevens als eerste geplaatst in Alkmaar. Nadat Nuudi deze wedstrijd won leek de favorietenrol te gaan naar de als tweede geplaatste Amerikaanse Chiara Scholl (WTA 539).

Scholl maakte die status waar door soepel door de volgende rondes te komen. Zo kreeg de Nederlandse Lexie Stevens in de halve finale flink klop van de Amerikaanse (6-1, 6-2). De Estse Nuudi knokte zich ondertussen door het toernooi en had zowel in de kwartfinale als in de halve finale een lange driesetter nodig om de finale te bereiken. Deze mentaliteit toonde ze ook in de finale waar ze Scholl in ruim twee uur verrassend wist te kloppen (6-2, 5-7, 6-4). "Ik heb hier in Alkmaar mijn beste tennis tot nu toe laten zien", sprak de gelukkige winnares na afloop. "Aangezien het mijn eerste ITF-titel is zal ik Alkmaar nooit vergeten en heb ik genoten van de entourage van dit mooie toernooi."