OUDORP - Op zaterdag 10 juni organiseert Stichting Wielerronde van Oudorp het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen in Oudorp (gemeente Alkmaar). In december 2022 werd het besluit tot toekenning van dit NK genomen door de commissie wegsport van de KNWU. Het NK Jeugdwielrennen is voor meisjes en jongens in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar oud.


Met de Ronde van Oudorp heeft de stichting eerder al een impuls gegeven aan de lokale wielersport in de regio Alkmaar. Waar wielerrondes met name verdwijnen is het tegenovergestelde bereikt in Oudorp, waarbij de Ronde na 29-jaar afwezigheid sinds 2019 weer heeft plaatsgevonden met Rick van Breda en Jesper Rasch als prominente winnaars bij de Elite en Josse Wester als ‘Kampioen van Oudorp’.

Joeri Stoop, bestuurder Stichting Wielerronde van Oudorp: “Het inspireren van de jeugd is een belangrijke drijfveer. De ‘Dikke Banden Races’ zijn altijd een vast onderdeel om de lokale jeugd te laten deelnemen aan een echte koers. Het resultaat daarvan is al zichtbaar. De eerste oud-deelnemers van de races in Oudorp zijn begonnen met wielrennen en hebben vorig jaar zelfs al aan het NK Jeugd in Nijverdal deelgenomen.”

Nu zet de stichting de volgende stap met het organiseren van het Nederlands Kampioenschap voor jeugd. Met het NK Jeugdwielrennen verwacht de stichting de interesse voor de wielersport in Noord-Holland Noord verder te vergroten en de aanwas van nieuwe jeugd naar de verenigingen te ondersteunen. De stichting heeft als doel om het jeugdwielrennen een echte impuls geven in Noord-Holland door de lokale jeugd te laten zien hoe leuk het is om zelf te koersen en wat je kunt bereiken. Daarbij wordt ook verwacht dat er meer jeugdwedstrijden in de regio georganiseerd gaan worden.

“Wielrennen is ontzettend populair in Oudorp. In 2019 lag een belangrijk deel van het parcours tijdens het Europees Kampioenschap wielrennen in Oudorp, met als hoogtepunt de kasseistrook van de Munnikenweg die door Oudorper en oud-profwielrenner Laurens ten Dam is gedoopt tot monument. Daarnaast was het dorp een aantal jaren de finishplaats van de Profronde van Noord-Holland. Dit heeft de basis gelegd voor een sterke achterban in vrijwilligers, sponsoren en supporters. Maar ook kennis en kunde binnen de gemeente Alkmaar als het gaat om wielerevenementen. Dit alles is voor ons een onmisbare basis om een NK te kunnen organiseren en hopen daarmee het succes van Nijverdal te kunnen evenaren,” besluit Stoop.

Bron: KNWU