ALKMAAR – De finaleweekend staat voor de deur en dat betekent dat de ontknoping van de ITF World Tennis Tour nadert. Daarin zijn er in meerdere onderdelen nog Nederlanders in de race voor de winst.

Eén van de Nederlandse tennissers die nog meedingt om de eerste plaats is Jesper de Jong. Waar hij in het dubbelspel afgelopen donderdag de kwartfinale had verloren, daar stond hij een dag later in de kwartfinale van het enkelspel tegenover Igor Sijsling. ‘Dit was één de mooiste wedstrijden van het toernooi. Zeker het hoogste niveau’, concludeerde Roland op de Weegh na de partij tussen De Jong en Sijsling. ‘Er was spanning, beleving en emotie. Sijsling zat er helemaal doorheen. Hij was gesloopt.’ Iets wat ongetwijfeld kwam door het hoge niveau wat in de wedstrijd werd gehaald. Uiteindelijk duurde de partij 2 uur en 10 minuten.

Met De Jong, die na drie sets (7-6, 3-6 en 6-4) zeker was van de winst, trof de 31-jarige Sijsling een geduchte tegenstander. ‘Jesper is één van de grootste talenten die Nederland heeft. We zijn trots hem hier te hebben en we hopen hem vaker te zien. Maar ik denk het niet, want hij zal ons niveau ontstijgen denk ik’, vervolgde de toernooidirecteur.

Nederlanders
In de halve finale neemt De Jong het op tegen de Italiaanse Enrico Dalla Valle, die als eerst geplaatst is op het hoofdtoernooi. Het is één van de tweede kansen op een Nederlanders getinte finale. In de andere halve finale immers speelt Niels Lootsma die Colin Sinclair uit Australië overtuigend (6-1 en 6-1) opzij zette. ‘We hebben heel veel Nederlanders die hoog rijken. Ook bij de dames. Dat is mooi voor Alkmaar en omgeving. Niels Lootsma vind ik heel goed spelen.’ Ook in het dubbelspel had hij succes. Daarin wist hij, samen met Yanais Laurent, te winnen van T.C. Alkmaar lid Marc Dijkhuizen. ‘Het is ook heel leuk dat Marc in de halve finale staat.’

Dames
Bij de dames is het zowel bij het enkel-, als het dubbelspel een zekerheid dat er Nederlanders in de finale staan. Op zaterdag valt de beslissing in het dubbelspel. Daar staan Eva Vedder en Stephanie Judith Visscher in de finale tegenover de buitenlandse speelsters Emily Arbuthnott (Verenigd Koninkrijk) en Gabriella Da Silva Fick (Australië). Voor Vedder is eerder op de dag de kans om ook in het enkelspel de finale te halen. Daarin wacht een confrontatie met landgenoot Suzan Lamens.

T.C. Alkmaar
Na vijf dagen kan in ieder geval de conclusie worden getrokken dat het evenement soepel verloopt. ‘We hebben ook veel medewerking van T.C. Alkmaar. Die proberen er echt wat van te maken’, zei een tevreden Op de Weegh. ‘We zijn hier zeer welkom. We zijn op een nieuw park en we hebben nu met de ITF World Tour te maken, maar we hoeven niet veel te zoeken want het wordt vanzelf ingevuld.’

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma.