ALKMAAR - Dinsdagavond 17 januari vindt in Sportpaleis Alkmaar het NK Stayeren plaats. Vijfvoudig Nederlands Kampioen Patrick Kos verdedigt deze avond zijn titel met gangmaker Willem Fack. Dex Groen zal samen met Sam Mooij proberen het ‘koningskoppel’ van de titel te onthouden. De finale van deze spannende en snelle wedstrijd op de Alkmaarse Wielerbaan start om 20.30 uur. Het startschot wordt gelost door de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge. Publiek is welkom, de entree bedraagt € 2,50 per persoon.

Bij het stayeren rijden alle renners achter een zware motor voorzien van een rol waar de renner zo dicht mogelijk tegen rijdt. De gangmaker houden de renner ‘uit de wind’,  hierdoor worden hoge snelheden bereikt.

Patrick Kos, zoon van ex-wereldkampioen René Kos, probeert zijn Nederlandse titel te verdedigen en strijdt voor zijn zesde nationale titel. Jeroen Kaldenbach, gegangmaakt door oud-stayer Patrick Besteman, was vorig jaar nog tweede op het NK en doet er alles aan om de titel over te nemen. Ook Dex Groen wordt met Sam Mooij gezien als titelkandidaat. Voormalig meervoudig Nederlands Kampioen Stayeren Reinier Honig waagt zich na een carrière op de weg samen met Jos Pronk weer op de baan en doet ook een poging de titel te halen. Daarnaast staan op de startlijst de namen van Luuk Jansen (achter Leo Adegeest), Christian Kos (achter René Kos), Maurice Steenbreek (achter Richard Konijn) en Nick Molijn (achter Dick de Haas).

De loting om de startvolgorde te bepalen wordt uitgevoerd door burgemeester Piet Bruinooge, om 20.00 uur. Ook lost de burgemeester om 20.30 uur het startschot voor de NK finale over 200 ronden (50 kilometer). Om 21.30 uur worden de winnaars gehuldigd. Publiek is welkom vanaf 19.30 uur, entreekosten bedragen € 2,50 p.p.