HAARLEMMERMEER/ALKMAAR - Na drie jaar mocht de Dutch Gymnastics The Finals weer georganiseerd worden in Ahoy Rotterdam. Tijdens dit tweedaagse event vinden de Nederlands Kampioenschappen plaats van verschillende gymsporten, waaronder ritmische gymnastiek. Senior gymnaste Valeria Baars, van RDGA uit Haarlemmermeer, pakte goud in de Arena.

NK Ahoy
In het weekend van 25 en 26 juni vonden The Finals plaats in Ahoy Rotterdam, een jaarlijks event van de KNGU. Het hoogste niveau van verschillende gymsporten uit Nederland komt hier bij elkaar om te strijden voor de Nederlandse titel. Ritmische gymnastiek was op twee plekken te zien, in de Arena en hal 4. Tijdens de finalewedstrijd in de Arena kwamen de senioren, gymnasten van 16 jaar en ouder, in actie met de materialen bal, lint, knots en hoepel. Valeria Baars, gymnaste van RDGA uit Haarlemmermeer won hier goud en werd daarmee Nederlands Kampioen.
In hal 4 kwamen de jongere leeftijdscategorieën in actie. Op zaterdag won Femke Barhorst, gymnaste van RKSV Wilskracht uit Alphen aan den Rijn, bij de junioren (13-15 jaar).
Bij de prejunioren (11-12 jaar) won Danielle Boas en bij de benjamins (9-10 jaar) Anastasia Kiseleva, beide gymnasten van RGC Eleganza Utrecht.

Juniorengroep
Ook de juniorengroep van Ritmica, Alkmaar liet dit weekend hun oefening met bal zien tijdens het NK en wonnen goud. Met deze oefening hebben zij zich ook gekwalificeerd voor FIG-wedstrijden. Door deel te nemen aan deze wedstrijden bereiden zij zich voor op de kwalificatie voor het EK groepen ritmische gymnastiek in 2023.
De juniorengroep bestaat uit Britt Schipper, Emily Hendriks, Indy Veltman, Anika Hess, Badua Tocino, Maria Barekzai en Martina Bondia. Zij trainen op dit moment 16-20 uur per week en bereiden zich voor op het EK in 2023.
Alle zeven gymnasten laten de individuele wedstrijden twee seizoenen vallen om volledig te focussen op de groep. De komende twee weken staan in het teken van het aanleren van de tweede groepsoefening met touw.

Trainingskamp
De juniorengroep gaat van 17 t/m 30 juli, met drie individuele gymnasten van Ritmica, twee weken op trainingskamp in Valencia. Hier starten zij de dagen met een beach training op de boulevard en ‘s middags duiken de gymnasten de gymzaal in om te trainen voor de nieuwe groepsoefening en het perfectioneren van technieken.

Nederlands Kampioenen Valeria en Femke nemen 2 & 3 juli deel aan de Montenegro Cup, samen met twee gymnasten van GTV de Badhoeve Amsterdam. Hierop aansluitend blijven zij tien dagen voor een trainingskamp.