ALKMAAR – Met twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille opende Nederland sterk op het Europees Kampioenschap Wielrennen in Alkmaar. Europese titels waren er voor de Nederlandse Team Relay-formatie en voor Shirin van Anrooij bij de junior-vrouwen. De Italianen wonnen bij de junioren in de persoon van Andrea Piccolo.

De dag begon direct met de Europese titel bij de junior-vrouwen. Shirin van Anrooij zelf was uiteraard dolgelukkig met de winst. "Ik kwam hier voor een plek bij de eerste tien. En was heel benieuwd of ik de afstand aan kon. Ik reed nooit langer dan vijftien kilometer en deze tijdrit was maar liefst 22 kilometer lang. Toch ben ik niet op reserve gestart. Maar ik kreeg van bondscoach Loes Gunnewijk door dat het nog vijf kilometer was en toen wist ik dat ik nog een keer volle bak moest om alles te geven. Met drie kilometer hoorde ik dat er een medaille in zat en met een kilometer dat het om goud ging. Ik heb alles gegeven en ben zo blij dat het gelukt is te winnen."

Bij de junioren was er zilver en brons voor respectievelijk Lars Boven en Enzo Leijnse, die alleen de Italiaan Andrea Piccolo voor zich hoefden te dulden. De Italiaanse winnaar stond na afloop te stralen. "Ik startte met de ambitie om een medaille te halen. Ik durfde vooraf eigenlijk niet op de titel te hopen, maar ben heel blij dat ik nu de nieuwe Europees kampioen ben geworden. Ik hield een klein beetje reserve op het eerste stuk en na het tussenpunt ben ik volle bak gegaan. De benen waren heel goed en dat was ook nodig op dit parcours. Het waren dit keer niet de heuvels maar de wind die het heel zwaar maakte. Maar ik was gelukkig sterk."

Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Floortje Mackaij, Amy Pieters en Riejanne Markus versloegen Duitsland en Italië bij de allereerste EK Team Relay. Duitsland volgde op vijftien seconden. Italië gaf 1.25 toe.

Floortje Mackaij werd twee dagen geleden opgeroepen als vervanger van Marianne Vos en stond nu opeens met een Europese kampioenstrui en goud om de nek. "Nadat de mannen een goede tijd neerzetten, konden wij het goud ook daadwerkelijk in de wacht slepen. We waren met drie aan elkaar gewaagd en hadden ons bewust iets gespaard op het eerste stuk. Het tweede stuk was tegen de wind en we moesten nog iets overhouden. Onze tactiek klopte en dat gold voor alles vandaag. We zijn niets voor niets kampioen geworden."