ALKMAAR - De bom sloeg hard in bij golfbaan Sluispolder toen 15 maart bekend werd dat het clubhuis én de baan dicht moesten, iets wat niemand had zien aankomen. Het was een tijd van (financiële) onzekerheid, maar wel een tijd die geresulteerd heeft in een groei van de golfsport. “Golf is dan ook met afstand de veiligste sport die er is,” aldus Renate Roeleveld, manager van golfbaan Sluispolder.

Toen de lockdown een feit was werden 50 ‘Sluisies’ (medewerkers) geconfronteerd met een lege baan. In ploegendiensten kwamen zij op Sluis om daar aan het werk te gaan met aangepaste werkzaamheden. Het schilderwerk werd aangepakt, “binnen, buiten, kozijnen, plinten, de hal, de garderobe, het kantoor, werkelijks overal in de kwast overheen gegaan”. Ook waren er medewerkers die hun nieuwe passie bij de Greenkeeping vonden.

De kinderen mogen weer

Per 29 april mocht de jeugd weer aan de slag en het draaiboek voor het organiseren van kinderkampen was snel gefinetuned. De professionals waren heel blij dat ze weer aan de slag konden, de horeca medewerkers ontpopten zich als ware ras-entertainers voor de kinderen. “En het mooie was, door de afwezigheid van de ‘grote’ mensen, was er volop speelruimte voor de ‘kleine’ mensen. En wat was het bijzonder!” In 8 dagen deden 180 kinderen mee aan een volledige speeldag, lekker weer met vriendjes en vriendinnetjes buitenspelen, springen, rennen, natuurlijk golf spelen en veel lachen. “Het mooiste was een compliment wat we van één van de ouders kregen: We zijn jullie zo dankbaar dat jullie dit georganiseerd hebben, wat is het goed dat jullie de kinderen weer hun onbevangenheid terug kunnen geven en ze lekker de hele dag met leeftijdsgenootjes kunnen spelen! Ik zag weer een heel blij kind na al die weken thuis zitten.”

Nieuwe leden
Om aan de vereiste maatregelen te voldoen was 11 mei een huzarenstukje op het gebied van planning & organisatie nodig. Maar iedereen mocht de baan weer op! Maar sindsdien heeft golf dan ook een enorme vlucht genomen. “De leden zijn veel meer rondes gaan lopen. Terwijl we toch ook wel twijfels hebben gehad of iedereen de weg terug zou vinden naar de baan. Er zijn heel veel nieuwe leden bijgekomen, ruim 2x zoveel nieuwe leden dit jaar als in 2019 zelfs!” Meest opvallend hierbij was dat ruim 40% van de nieuwe leden onder de 40 jaar is. Daarmee werd de ‘DonderdagAvondCompetitie’ geboren, een gezellige avond voor spelers tussen de 18 en 40. “Binnen twee weken stonden er meer dan 100 namen in de groepsapp. Wij wisten allang dat golf voor oud én jong een uitdagende sport is, maar dat Covid-19 als resultaat zou hebben dat dit in zo’n stroomversnelling zou komen, had niemand aan zien komen.”

Met positief gevoel afsluiten

“Natuurlijk blijft het een lastig jaar, want de verliezen door zo’n langdurige (horeca)sluiting maak je niet zomaar goed. Maar we sluiten dit gekke jaar wel af met een goed gevoel. Ten eerste omdat het bijzonder was om te zien wat de sluiting doet met een team. Het team schoot in ene uit een oude vertrouwde rol en iedere medewerker ervaart het op zijn of haar eigen manier en gaat daar ook anders mee om. Maar omdat er samen geklust en gelachen werd, was het ook en tijd waarin we elkaar veel meer als mens zagen dan als collega, en dat is heel waardevol.”

Gezondheid staat voorop, dat blijkt maar weer eens te meer deze nare tijd. Bij de Sluispolder zijn ze dankbaar dat ze daar met de golfsport een bijdrage aan kunnen leveren, zowel mentaal – sociale contacten – als fysiek – lekker buiten in het groen bewegen – . Wie interesse heeft ook eens van deze (veilige) sport te proeven, neem een kijkje op www.sluispolder.nl. “Ervaring is niet vereist, reserveren wel.”