ALKMAAR - Medisch zwemmen is voor mensen die zwemmen met een medische indicatie, herstellende zijn van een operatie of die moeilijker kunnen bewegen. In zwembad De Hout in Alkmaar wordt deze activiteit verzorgd door Els Winkelaar.

Tijdens het medisch zwemmen wordt gezwommen in verwarmd water van 30 tot 32 graden. Het water zorgt ervoor dat deelnemers zich makkelijk kunnen bewegen en de belasting voor gewrichten en spieren minimaal is. Medisch zwemmen houdt gewrichten soepel, versterkt spieren en verbetert de conditie. “Bovendien heeft het warme water een ontspannende werking,” aldus Els Winkelaar, gediplomeerd zweminstructrice en zweminstructrice medisch zwemmen.

Medisch zwemmen

Medisch zwemmen is voor bijvoorbeeld mensen na een chemotherapie, reuma, COPD, artrose, fibromyalgie, rug-, knie- en heupklachten. Of voor iedereen die op een verantwoorde manier wil (blijven) bewegen.

“We trainen in groepsverband. Iedereen krijgt aangepaste oefeningen,” vertelt Winkelaar. “De oefeningen en het zwemmen kunnen geheel op eigen niveau worden uitgevoerd.” Het is niet de bedoeling dat de wateractiviteiten in plaats van de medische behandeling komen. “Medisch zwemmen vormt puur een bijdrage aan het bevorderen van fitheid en souplesse.”

Meer informatie

Medisch zwemmen vindt plaats op dinsdagmiddag in zwembad De Hout, Koning Willem Alexanderlaan 2 in Alkmaar. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Els Winkelaar voor een kennismaking met medisch zwemmen of een proefles via 06 4837 0854 of medischzwemmen@outlook.com.