ALKMAAR - Een sterke delegatie van twee beachvolleybalteams en zes judoka’s uit Alkmaar reisde onlangs af naar Litouwen om deel te nemen aan de International Children’s Games (ICG). Deze jeugd Olympische Spelen vond dit jaar van 4 t/m 9 juli plaats in de stad Kaunas. De deelnemers leverden een fantastische prestatie. Met 3 keer zilver en 2 keer brons op zak keerden zij weer huiswaarts. Reden genoeg om de medaillewinnaars uit te nodigen om op dinsdag 18 juli de Alkmaarse avondkaasmarkt te openen.

De International Children’s Games worden ’s zomers jaarlijks, en ’s winters eens in de drie jaar georganiseerd. Tijdens deze spelen voor de jeugd van 12 tot 16 jaar, erkend door het Internationaal Olympisch Comité, stonden ditmaal negen takken van zomersport op het programma. Alkmaar deed mee aan de onderdelen judo en beachvolleybal. Alle zes judoka’s wisten zich te plaatsen voor de (kleine) finale. Uiteindelijk sleepten Chaira Stins, Annick Baas en Esmee Kroon de zilveren medaille in de wacht. Gabriel van Stralen en Jonathan Houkes kregen het brons omgehangen. Beide beachvolleybalteams hadden pech met een ongunstige loting. Zij wisten helaas geen eremetaal in de wacht te slepen. Toch toonden de coaches zich tevreden over het verloop van de wedstrijden.

Bij de International Children’s Games draait het echter niet alleen om het behalen van medailles. Het opdoen van internationale ervaring en contacten is net zo belangrijk. En ook dat doel is geslaagd. “De sfeer is uitstekend, overal zie ik kinderen samen op trekken. En Alkmaar is wederom goed op de kaart gezet!”, aldus Chef-de-Mission Paul Bollen. Bollen is in Kaunas officieel verkozen tot lid van de technische commissie van de ICG. Volgend jaar zomer reist er weer een delegatie af naar de ICG, die dan in Jeruzalem worden georganiseerd.

Dinsdag 18 juli zullen de medaillewinnaars onder begeleiding van kaasvader Willem Borst de Alkmaarse avondkaasmarkt openen. Het openen van de kaasmarkt gebeurt om 19.00 uur door het luiden van de bel: hét teken dat de kaasmarkt kan beginnen.