ABU DHABI - Max Verstappen (24) heeft als eerste Nederlander de wereldtitel veroverd in de Formule 1.De Limburger boekte in Abu Dhabi in de 22ste en laatste GP van het seizoen na een sensationele apotheose zijn tiende overwinning van het jaar en onttroonde daarmee zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.


Hamilton startte optimaal en dook voor Verstappen de eerste bocht in. Die pakte hem in dezelfde ronde terug, maar dwong Hamilton naast de baan. Die sneed daarop af en kwam weer aan kop. De raceleiding oordeelde dat hij buiten de lijnen was gedwongen en greep niet in.

Ondanks dat Hamilton op de iets tragere mediumband reed, sloop hij weg bij de op de zachte banden gestarte Red Bull.Na veertien ronden was het gaatje al vijf seconden en Red Bull riep Verstappen de pit in voor een bandenstop, gevolgd door de Engelsman. Sergio Pérez was nu de koploper, gevolgd door Hamilton,de Ferrari van Carlos Sainz en Verstappen. Pérez deed precies wat er van hem mocht worden verwacht. Twee ronden lang hield hij Hamilton met alles wat hij in zich had dusdanig op,dat Verstappen het gat bijna kon dichten. In ronde 22 moest Pérez de Engelsmanechter laten passeren.

Een kans om Hamilton aan te vallen, kreeg Verstappen lang niet. De Mercedes bleek te snel en de Brit liep steeds iets meer weg. Nadat er door een remprobleen een einde was gekomen aan de F1-carrière van Kimi Räikkonen,viel Giovinazzi stil. Red Bull gebruikte de virtuele safetycarfase om Verstappen nogmaals binnen te halen. Die had daarna nog 20 ronden om op nieuwere banden een gat van 0.20 te overbruggen. Dat leek onhaalbaar, maar een crash van Latifi bracht de spanning terug. Voor de derde keer dook Verstappen de pit in en kreeg hij zachte banden gemonteerd. Er was,nadat de safetycar vertrokken was, nog één rondje over. Hamilton was daarin op zijn oudere harde banden kansloos tegen de Nederlander.