ZANDVOORT - Max Verstappen heeft op soevereine wijze de winst weten op te eisen in de Dutch Grand Prix Formule 1 op het circuit van Zandvoort. De Nederlandse Red Bull-coureur nam vanaf de start de leiding en ging na 72 ronden als eerste over de finish. Achter Verstappen eindigden de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas op de tweede en derde plaats. Door de zege neemt Verstappen ook de leiding in de WK-stand weer over van Hamilton.


Direct na de start kroop Verstappen al voor de neus van direct concurrent Lewis Hamilton en draaide als eerste de Tarzanbocht binnen. De Nederlander had daarmee de gewenste leiding direct in handen. Overigens kwam iedereen schadevrij door de eerste ronde waar er vooraf gevreesd werd dat de bochten wellicht voor problemen konden zorgen.

Verstappen bleef de race controleren en hield de Engelsman voortdurend op zo'n drie seconden. Na de eerste pitstop werd dit verschil wel iets kleiner, maar de Red Bull-coureur behield de leiding. Hamilton klaagde via de boordradio vervolgens over de snelle slijtage van zijn banden en vroeg zich hardop af of het voldoende was om de finish te halen. Na de volgende bandenwissel van Hamilton reageerde Red Bull direct door ook Verstappen naar binnen te halen. De Nederlander reed de race vervolgens foutloos uit.

Tijdens de race, de eerste in 36 jaar op Zandvoort, deden zich geen noemenswaardige incidenten of ongelukken voor. Voormalig wereldkampioen Sebastian Vettel spinde nog wel even waardoor Bottas snel moest reageren en uitwijken, maar daar bleef het bij. Slechts twee coureurs haalden het einde niet door technische problemen.

DUTCH GRAND PRIX FORMULE 1

1. Max Verstappen NED (Red Bull)
2. Lewis Hamilton ENG (Mercedes)
3. Valtteri Bottas FIN (Mercedes)
4. Pierre Gasly FRA (Alpha Touri)
5. Charles Leclerc MON (Ferrari)
6. Carlos Sainz jr. SPA (Ferrari)
7. Fernando Alonso SPA (Alpine)
8. Esteban Ocon FRA (Alpine)
9. Sergio Pérez MEX (Red Bull)
10. Lando Norris ENG (McLaren)

STAND WK (na 13 van de 21 GP's)

1. Verstappen 224,5 punten
2. Hamilton 221,5
3. Bottas 123
4. Norris 114
5. Pérez 108
6. Leclerc 92
7. Sainz jr. 89,5
8. Gasly 66
9. Ricciardo 56
10. Alonso 46