ALKMAAR - Op zaterdag 8 december strijkt het marathonpeloton neer in Alkmaar, voor alweer de zesde wedstrijd om de KPN AB Vakwerk Marathon Cup. Voor Marcel van Ham van team Okay Fashion&Jeans/ Interfarms is dit een thuiswedstrijd. Hij is er dan ook op gebrand om het publiek een mooie wedstrijd voor te schotelen. Het liefst natuurlijk met een overwinning van zijn team, en misschien zelfs wel van hemzelf.

Van Ham kijkt ernaar uit om op zijn thuisbaan te rijden. “Het is natuurlijk leuk om voor thuispubliek te rijden. Vorig jaar was daar ook een behoorlijke achterban van mij aanwezig. Ik hoop dat dat dit jaar weer zo is, want ik vind het heel erg leuk als er veel mensen zijn. Ik vind het leuk als ze voor mij komen, maar ik vind het in het algemeen ook erg mooi als er bij wedstrijden heel veel publiek is. Dus daar hoop ik nu ook weer op.”

Vorig seizoen leverde de wedstrijd in Alkmaar een zinderend spektakel op, waarbij het publiek op de banken ging voor de sympathieke Alkmaarder. “Afgelopen seizoen was ik derde in Alkmaar en mijn ploeggenoot Crispijn Ariëns werd eerste. Dat was een heel zware koers en ook een wedstrijd waarin we met het hele team voor elkaar gereden hebben. Ik denk dat dat toen wel een van de gaafste wedstrijden van het seizoen was voor ons. We gaan dit jaar zeker proberen om dat te herhalen.”

Bij team Okay Fashion&Jeans/Interfarms rijdens de schaatsers niet alleen met, maar ook voor elkaar. “Ik denk dat de kracht van onze ploeg is, dat we in de breedte een sterk team hebben en dat we slimme rijders in de ploeg hebben. We weten hoe we met onze krachten om moeten gaan, maar ook hoe we een ander kunnen helpen tijdens de koers. Ik denk dat je dan al snel in een positie komt met veel van onze rijders in een kopgroep, waarin dan altijd iemand van ons mee kan doen om de winst. Ik denk dat wij elkaar versterken, waardoor we er als ploeg nu heel goed voor staan.”

Al vanaf de eerste wedstrijd van dit seizoen zit het oranje leiderspak om de schouders van Sjoerd den Hertog, ploeggenoot van Van Ham. Daar is de ploeg uiteraard erg blij mee, maar het klassement is niet het allerbelangrijkste. “Sjoerd is daar sterk mee begonnen en dat houdt hij goed vol inderdaad. Je moet goede uitslagen blijven rijden en dan komt het klassement vanzelf naar je toe. We rijden niet speciaal voor het klassement van Sjoerd, want dan ga je ook verdedigend rijden en dat past niet bij ons. Dagoverwinningen zijn ook heel belangrijk. Daarom hebben we besloten om ook voor de dagzeges te blijven rijden. Sjoerd is hartstikke goed, maar het kan gebeuren dat hij er niet vooraan bij zit. Dat proberen we dan in de wedstrijd daarna weer goed te maken. Zo proberen we hem hoog in het klassement te houden.”

Van Ham maakte vorig seizoen bekend te stoppen met schaatsen, maar kwam al vrij snel weer terug op die beslissing. Daar is hij nog altijd zeer tevreden over. “Ik denk dat het een heel goede keuze is geweest om door te gaan en ik denk dat bevestigd wordt doordat ik dit seizoen heb laten zien dat ik goed rijd. Ik wil in Alkmaar ook weer laten zien dat het een goede keuze is geweest. Het is toch thuispubliek, dus ik wil zeker proberen om voor de overwinning te gaan.” Naast een overwinning in Alkmaar heeft Marcel ook nog ambities op natuurijs. “De Weissensee en Zweden zijn voor mij altijd best wel belangrijk. Ik weet dat ik goed uit de voeten kan op natuurijs. Het zou mooi zijn om daar podium te rijden en misschien wel een zege binnen te halen.”

Starttijden KPN Marathon Cup Alkmaar:
Programma
17:00 uur: Regiotop - 50r
17.45 uur: Beloften heren - 100r
19.15 uur: Topdivisie dames - 80r20.30 uur:
Topdivisie heren - 125r

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van De Meent Bauerfeind. Prijs 8,50 tot 16 jaar gratis toegang.