ALKMAAR - Marc Grooteman, teamleider buitensportaccommodaties en sportveldadviseur van Holland Sport, werd tijdens de Nationale Sport Vakbeurs 2017 uitgeroepen tot Fieldmanager of the Year 2018. Grooteman viel in het bijzonder op om zijn aandacht voor innovatie en goede feeling met de velden. Het Alkmaarse sportbedrijf verzorgt het beheer en onderhoud van ruim 110 sportvelden in Noord-Holland-Noord.

Vakblad Fieldmanager organiseerde voor het achtste jaar de Fieldmanager of the Year verkiezing. De vakjury gaat hierbij opzoek naar de beste fieldmanager van Nederland. De jury kijkt niet alleen naar alle werkzaamheden op papier, maar ondervraagt genomineerden ook tijdens een bedrijfsbezoek en bezoeken aan verschillende sportvelden. Grooteman viel op bij de jury door hij veel aandacht besteedt aan innovatie en zijn passie voor natuurgras.

Innovatie

“Bij Holland Sport werken we met kwaliteitsmetingen en modellen waarmee we het onderhoudswerk aan velden plannen. Alle informatie leggen we vast in een digitaal onderhoudsmanagement en beheersysteem. Via een app op de telefoon ontvangen de terreinmeesters dagelijks hun taken,” vertelt Grooteman. Daarnaast werkt het bedrijf met robotmaaiers en stuurt zij beregeningsinstallaties digitaal aan. “Voordat we innovaties bij gemeentes of verenigingen inzetten wil ik alles eerst zelf testen en ondervinden. Ik wil eerst zelf de ins- en outs kennen. Op dit moment doe ik dan ook onderzoek naar de inzet van robotmaaiers op (sport)velden. Hierbij let ik met name op de verbeteringen in kwaliteit en financiële voordelen.”

Natuurgras


“Wij geloven in hoogwaardige natuurgrasvelden met meer speeluren. En dat als alternatief voor kunstgrasvelden,” vervolgt Grooteman. Holland Sport gelooft in deze duurzame oplossing. Grootemans passie voor natuurgras komt uit zijn eigen sportverleden. “De beleving van sporten op een mooi strak, droog en kort gemaaid veld, dat is toch wat je als sporter wilt!” Of het nu gaat om rugbyvelden, hockeyvelden, voetbalvelden of bijvoorbeeld het middenterrein bij de atletiekvereniging, Grooteman streeft naar perfectie. Door de velden regelmatig te bezoeken en monitoren houdt hij goede feeling met de velden. “Daarnaast spreek ik dan altijd even met de vrijwilligers van de vereniging. Alle informatie die ik tijdens deze bezoeken opdoe gaat gelijk in ons beheerssysteem.”

Matthé Laan, manager van de beheer en onderhoudstak van Holland Sport complimenteert het team. “Wij zijn trots op Marc en het team van onze groen collega’s! Zij gaan altijd voor tiptop velden en tevreden gebruikers. Hun passie voor het vak en voor de sport werd vandaag bekroond met deze mooie prijs.”