SCHERMER - Met drie zeges en een nederlaag heeft Sam van Etten afscheid genomen van de World Cup Driebanden in Sharm-el-Sheikh. In de beslissende wedstrijd in de pre-kwalificatie verloor de biljarter uit Schermerhorn van de Vietnamees Xuan Chang Ma, waardoor hij als tweede in zijn poule eindigde. Dat was niet voldoende voor het bereiken van de volgende ronde.

Toch kan Van Etten met een goed gevoel terugkijken op het toernooi in Egypte. Nadat hij maandag als beste qualifier naar de pre-kwalificaties ging, wist hij gisteren de sterke Turk Turgay Orak, de nummer 62 op de wereldranglijst, met 30-20 te verslaan. Een knappe prestatie, omdat hij drie maanden geleden in Seoul nog met dezelfde cijfers van Orak had verloren.

Ervaren Ma


De ervaren Vietnamees Ma bleek echter nog een maatje te groot voor Van Etten. Waar de Noordhollander in de partij tegen Orkan nog series van zes en zeven maakte, bleef hij tegen Ma steken op twee series van drie. De Vietnamees maakte het verschil met series van vijf en zeven en liep daarmee aan het einde van de partij snel weg van Van Etten. Met een 18-30 nederlaag nam Van Etten met opgeheven hoofd afscheid.

Ondanks zijn uitschakeling maakte Sam van Etten indruk in het Park Regency Sharm-el-Sheikh Resort. Na de eerste dag, die hij met het hoogste moyenne (1.764) afsloot, prijkte zijn foto op de homepage van de wereldbiljartbond en zijn beslissende partij speelde hij op tafel 1. De internationale pers in Egypte toonde zich onder de indruk van het optreden van de Schermerhorner, die ondanks zijn jonge leeftijd met veel overtuiging speelde.

Goed gevoel

Van Etten was zelf redelijk tevreden over zijn optreden in Egypte, al had hij het idee dat er meer in had gezeten. 'Het duel tegen Orkan was spannend, maar ik maakte op het juiste moment een serie van zes. Tegen Ma liep het vanaf het begin niet lekker. Ik had wel een goed gevoel, maar ik maakte wat onnodige fouten. Dat komt omdat ik nog onvoldoende ervaring heb om op dit niveau met de besten mee te kunnen. Ma profiteerde daar goed van, scoorde na een fout van mij een serie van zeven en was daarna niet meer te achterhalen.'