ALKMAAR – De organisatie, vrijwilligers, mensen achter de bar, professionals en de officials. Ze werden na afloop stuk voor stuk bedankt met een applaus voor hun werk. Maar ook de spelers kregen een welverdiend compliment van de wedstrijdleider. Die hadden immers gezorgd voor een hoog niveau tijdens het Future toernooi in Alkmaar.

Het was het slotstuk van een geslaagd evenement. De organisatie kon vooral genieten van een toernooi dat geen noemenswaardige problemen kende en het publiek zag verschillende spannende wedstrijden. Dat de halve finales soms meer spanning met zich meebrachten dan de finale, zoals één van de toeschouwers had gezien, bleek ook op dit tennistoernooi van toepassing.

Waar de Belgische Greet Minnen in een slopende halve finale na drieënhalf uur wist te winnen van de Kroatische Oleksandra Oliynykova, was de eindstrijd sneller beslist. Nadat Minnen de eerste set met 6-0 verloor van Marina Yudanov leek ze zich in de tweede set terug te vechten. Uiteindelijk moest ze, na een blessurebehandeling, toch haar meerdere erkennen in de Zweedse opponent die uiteindelijk met 6-2 zegevierde.

Desondanks kon Minnen het evenement met opgeheven hoofd verlaten. De twintigjarige maakte voor het eerst haar opwachting in Alkmaar en schopte het dus direct tot een plek in de finale. Met name in de halve finale liet zij zien over de nodige kwaliteiten te beschikken en daarnaast ook mentaal erg sterk te zijn.

Gelijkenis
Voor Botic van de Zandschulp verliep de finale in het enkelspel bij de heren niet zoals gehoopt. Een wedstrijd die overigens gelijkenissen had met de wedstrijd die zaterdag werd gespeeld door de 22-jarige. De eerste set (3-6) werd overtuigend gewonnen, maar de tweede set ging verloren. Bij een 3-5 voorsprong in games leek de zege een kwestie van tijd voor de Nederlander, maar niets bleek minder waar. Via een knappe comeback dwong Clement Geens een derde en beslissende set af. Daarin was van spanning weinig sprake, 6-3.

Toch zal ook Van de Zandschulp tevreden terugkijken. In het heren dubbelspel wist hij immers wel eerste te worden. Iets wat Marina Yudanov bij de dames ook deed. De Zweedse tennisster pakte uiteindelijk dus twee prijzen op de tennisbanen van TV De Hout. Over het hele evenement lijken de organisatie en het publiek echter de grootste winnaars. Problemen waren er niet en een ieder genoot. Het aftellen naar volgend jaar kan beginnen.