ALKMAAR - De spelers van Oranje en Italië moeten het WK in Rusland missen, maar de 12-jarige Lisa Stengs doet wel mee aan het WK. De voetbalster van VV Alkmaar en scholiere van het Willem Blaeu vertegenwoordigt Nederland als voetbalster bij het WK-voetbaltoernooi Football for Friendship , dat van 8 tot 15 juni in Moskou gehouden wordt. Ook een bezoek aan de openingswedstrijd van het FIFA WK voetbal maakt deel uit van het programma.

Uitgekozen
Lisa is bijzonder gelukkig dat zij is uitgekozen om mee te gaan naar de Russische hoofdstad. Dit jaar wordt Football for Friendshipp door organisator Gazprom grootser aangepakt dan ooit. Kinderen uit maar liefst 211 landen reizen af om deel te nemen. Behalve voetballers en voetbalsters, reist er namens alle landen ook een ‘junior reporter’ mee. Voor Nederland is dat de 12-jarige Jesse Mosch.

Omdat Football for Friendship een educatieve functie heeft, krijgt iedere editie een thema mee. Dit jaar staat de week in het teken van dieren uit het werelddeel Oceanië. Zo zijn de teams genoemd naar dieren die in dat continent voorkomen. Lisa is ingedeeld in het team King Cobra, samen met een keeper uit Montenegro en spelers uit de landen Djibouti, Guam, Namibië en Bhutan en een jonge coach uit Botswana.

Lisa zal 3 dagen trainen op het complex van Spartak Moskou. Op dag 4 volgt het WK Football for Friendship. Dag 5 staat in het teken van een internationaal kinderforum en op dag 6 het bezoek aan de openingswedstrijd van het WK, tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Naast Jesse en Lisa bestaat het Holland soccerteam uit: Gerard Timmers (manager VV Alkmaar en Topsport coördinator van het Willem Blaeu), Simon van Herpen (coach van de jonge reporter en hoofdredacteur van voetbalmagazine GOAL!), Michael Bronner (Topsport coördinator van het Schellemond College in Vlissingen) en Lotte Hopman (ALO studente, zaalvoetbalster en coach van Team Alkmaar).

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom,in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 211 landen in 2018. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.