ALKMAAR - Tijdens de slotdag van de Wieler3Daagse Alkmaar werd wielrenner Laurens ten Dam nog eens extra gehuldigd voor zijn verdiensten voor de wielersport. De bijna 39-jarige Ten Dam stopte drie weken geleden met actief wielrennen tijdens de Ronde van Lombardije.

De in Oudorp woonachtige wielrenner werd op de laatste avond van de geslaagde Wieler3Daagse nog eens extra in het zonnetje gezet. Zo kreeg hij handen van wethouder Pieter Dijkman de zilveren sportspeld van de gemeente Alkmaar uitgereikt.

Ten Dam die zelf niet veel wedstrijden won in zijn 18 jaar durende profcarrière, maar immer een meerwaarde was in de ploegen waar hij voor reed, wist tijdens zijn loopbaan onder meer top 10-klasseringen in zowel de Tour de France als de Vuelta te rijden.

Zichtbaar genietend nam hij de huldiging in ontvangst. 'Toen Danny Stam, toernooidirecteur van de Wieler3Daagse, mij vroeg om hier afscheid te nemen hoefde dat eerst voor mij niet zo. Ik hoef niet zo nodig in de belangstelling en daarnaast was ik toch vooral actief op de weg in plaats van op de baan. Aan de andere kant toen ik net met wielrennen begon heb ik hier in Alkmaar, toen nog een betonnen baan, talloze rondjes gedraaid. Als ik nu zie na al die jaren hoe de baan zich ontwikkeld heeft en hoe ik mij ontwikkeld heb ben ik oprecht trots dat ik hier sta.', aldus Ten Dam, om vervolgens onder een daverend applaus nog twee rondjes over de Alkmaarse wielerbaan te doen.

Winnaars
Tijdens de laatste dag van de Wieler3Daagse Alkmaar ging de eindwinst naar het Nederlands/Belgische koppel Niki Terpstra/ Moreno de Pauw. Bij de stayers achter de motor was Reinier Honig de sterkste en winnaar bij de vrouwen werd Tessa Dijksman.

Kijk voor alle uitslagen op Wieler3Daagse.nl

Foto's: DP Sportfotografie