DEN HELDER - Onder werkelijk zeer mooie omstandigheden werd zaterdag de rit tegen het klokwerk verreden. Voor de één een zege, voor de ander een ramp.


Maar voor het zover was kijken we even terug naar de dag ervoor, waar een ware veldslag plaatsvond op een zeer selectief parcours. De wind was daar zeker debet aan, strak vanuit het zuid westen dus opletten bij het opdraaien van de Defensieweg, de naam alleen al, bezorgt je kippenvel,

Vele groepjes waren dan ook terug te vinden na een uur koers en alleen Cor Visser van de Team Muta formatie wist weg te komen in deze zware omstandigheden. Daarachter reden Rijk Takema en Joris de Boer naar een 2e en 3e stek. Martijn Lust van de Alcmaria TBB formatie, pakte een 9e plek in deze omloop. Wederom opvallend rijdend, de pas 17 jarige Sem Beentjes van de Regioteam formatie Noord-Holland. Gewoon tussen de grote mannen als 42e eindigen.

De rit tegen de klok werd zaterdag op een winderig parcours gewonnen door Glenn van Nierop, die gewoon liet zien wie er eigenlijk de lakens uitdeelt tijdens deze Lasalle. Met een eindtijd over de 5.1 km van 7.15 min bleef hij nummer 2, Pim Hackman, toch 11 elf seconden voor. (7.26. 61) Cesar Beilo gestart als individuele renner, klokte kort erop 7.26. 79 min. Roderick van Vierbergen Alcmaria formatie, met nieuwe schoenen via de Bikefitter Limmen, klokte 7.59 min hetgeen niet misstond in deze zware rit.

In de middag werd dan op een zelfde omloop een zware koers gereden, met de volle wind op de kop, zoals dat zo mooi heet in wielertermen.

Het peloton, nog een 90 man sterk, viel in 2 grote stukken en enkele maakten dan ook benen om niet de boor te missen. Dit keer niet naar Texel, maar naar een goede klassering in deze rit.

Wim Bos, rijdend voor Alcmaria ECW combinatie, viel daar op door even van de 2e naar de eerste groep te rijden. Deze oud Nederlands kampioen heeft duidelijk de smaak te pakken en gaan we de komende jaren nog zeker meer van horen, zo voorspellen de kenners langs de kant.

Mooie plaatjes konden dan ook worden geschoten, als deze snelle mannen langs de zeereep hun weg zochten tegen de felle wind in.

Uiteindelijk reed Rijk Tadema, weg en pakte de eerste plek, voor Gaatze Postma van Team Muta en Joris de Boer uitkomend voor Team Bloedjes Eriks. Lust kwam als 13e over de streep, terwijl Sem Beentjes en Jelte Buur, plek 26 en 35 innamen.

Zondag is de laatste dag van deze mooie 4 daagse, met een rit door de straten van Den Helder.