HEILOO – Nog één keer stonden De Foresters en HSV in competitieverband tegenover elkaar. Doordat de thuisploeg volgend seizoen op zaterdag gaat spelen treffen beide teams elkaar niet meer. HSV beleefde het meeste plezier aan de laatste derby, 0-3.

In het programmablaadje viel te lezen dat er veel inzet werd verwacht, want een derby is altijd mooi om actief mee te maken. Nog voor de aftrap was het stukje extra’s dat een derby met zich meebrengt zichtbaar. Zo regelde De Foresters onder meer een hamburgertent. De toeschouwers lieten met vuurwerk van zich horen en zorgden ook met spandoeken voor de sfeer die past bij de burenruzie. Bij de opkomst werden de spelers bedolven onder de rook die over het hoofdveld trok en scheidsrechter Mitchel Krop, die de wedstrijd prima aanvoelde en de teams waar mogelijk liet voetballen, moest tijdens de wedstrijd ook naar de zijlijn met het verzoek geen vuurwerk af te steken tijdens het duel. Daar werd gehoor aan gegeven en in plaats daarvan liet men zich langs de kant met liedjes en aanmoedigingen horen.

Stormachtig
De dingen die zich langs de kant afspeelden zijn normaliter een extra impuls voor ploegen. Afgelopen zaterdagavond was dat voornamelijk voor HSV het geval. ‘We overrompelden hen in het begin. Dat was ook de afspraak, dat we met volle druk erop zouden spelen’, zei HSV coach Edwin Veenstra na afloop. Zijn collega trainer was beduidend minder enthousiast. ‘Zij snappen hoe je een derby moet spelen. Wij niet. We voetbalden niet vanuit onze taken en maakten pas in de 25e minuut de eerste overtreding’, aldus Edwin Reder. De gasten kregen loon na werken, want na een stormachtig eerste kwartier ging het al met 0-2 aan de leiding. ‘Zij straften onze fouten af’, baalde Reder. Het was Rick Houtenbos die met een raak schot de score opende. In de veertiende minuut leverde De Foresters de bal in bij Mats de Zeeuw die het buitenkansje benutte door in het lege doel raak te schieten.

Kwaad
De thuisploeg kreeg via Hidde Postma (kopbal) een grote kans, maar zag deze gekeerd worden door HSV. Ook toen De Foresters het omgooide en met drie spitsen ging spelen bleven grote kansen uit. ‘Dan krijg je het probleem dat we weinig creëren en weinig afmaken’, vervolgde Reder die in de rust van zich liet horen. ‘Ik ben wel even kwaad geworden. Als je kijkt wat er qua publiek komt, daar moet je wat voor terug doen.’

De coach hoopte dat zijn ploeg er na de pauze bovenop zou vliegen, maar het was HSV dat direct van zich liet horen. Jelle Stam was na vijfentwintig seconden het eindstation van een goed lopende aanval, maar stuitte op doelman Lars van Zijl. ‘We bleven de meest dreigende ploeg’, zag Veenstra zijn ploeg kansen krijgen. Ruben Bugter was het meest gevaarlijk, maar zijn kopbal werd op fraaie wijze gekeerd door Van Zijl. Vlak voor tijd maakte Rick Houtenbos de avond nog mooier voor HSV. De aanvaller schoof na een sprint beheerst binnen. Veenstra: ‘We gingen de afgelopen weken naar beneden kijken, dus deze zijn lekker. Ik was de laatste weken ontevreden, dus nu mag ik ook weleens tevreden zijn.’

De Foresters – HSV 0-3 (0-2)
9. 0-1 Rick Houtenbos
14. 0-2 Mats de Zeeuw
89. 0-3 Rick Houtenbos

De Foresters: Van Zijl. Van ‘t Boveneind, Kan (Baaij/78), Heemskerk, Wijffels (Hoorn/46). Ben Ami, Leeuwenburgh (Van Dijk/59), Duindam. Postma, Kruit, Warmenhoven.


HSV:
Klamer. Bakker, Kaandorp, Dennis Houtenbos, De Vré. Van Hekken, Swart, Bugter (Meijer/86), De Zeeuw (Vogel/73). Rick Houtenbos, Stam (Karels/63).