OUDORP – Achttien punten uit zes wedstrijden. Het zijn klinkende cijfers waarmee de seizoensstart als succesvol kan worden bestempeld. Een start die naar meer smaakt. Komende zondag wacht de eerste graadmeter als Kolping Boys op bezoek gaat bij directe concurrent De Zouaven.

Afgelopen zomer sloten er, niet voor het eerst, meerdere jeugdspelers aan bij het eerste elftal. Het is inmiddels een bekend beeld bij Kolping Boys. Net zoals Marc de Wilde bekend is voor de Oudorpers. De hoofdtrainer is inmiddels bezig aan zijn achtste seizoen en behoort daarmee tot het meubilair van de club. In de periode dat de Wilde aan het roer staat debuteerden er vele spelers, allen uit de jeugd. Zo ook Maurice Twisk en Joreno Mandjes, beiden actief in de hoofdmacht. Waar Twisk bezig is aan zijn zesde seizoen zit Mandjes sinds afgelopen zomer vast bij het eerste team.

Mix
Doordat er ieder seizoen jeugdspelers doorstromen kan er jaarlijks worden verfrist. Het is het geheim van de lange samenwerking tussen Kolping Boys en Marc de Wilde. Ook dit seizoen telt de selectie weer vele jongelingen, waardoor de gemiddelde leeftijd op 23 jaar uitkomt. ‘We hebben dit jaar een mooie mix met jonge jongens, spelers van 23 of 24 en een deel dat bestaat uit eind twintigers. Daarnaast hebben we een heel goed tweede elftal met spelers die potentie hebben en op de deur kloppen’, zegt Maurice Twisk. Eén zo’n speler die op de deur klopte is Joreno Mandjes. Sinds dit seizoen vormt hij samen met Thijs van den Oord het hart van de defensie. ‘Vorig jaar in het tweede wilde ik alles voetballend oplossen en dan krijg je soms een foutje. Nu neem ik minder risico omdat het eerder wordt afgestraft. Thijs speelt naast me en dat helpt heel erg aangezien hij veel coacht’, zegt de 20-jarige Mandjes.

Wij gevoel
Naast de mix is het ‘wij gevoel’ een belangrijke kracht bij Kolping Boys. ‘Daarnaast is onze ondergrens niet laag. We halen een redelijk steady niveau en hebben een super fitte groep. Als iemand wegvalt dan staat er iemand anders’, aldus De Wilde. Ook wanneer er iemand wissel staat wordt het makkelijker geaccepteerd. Twisk: ‘Dat komt ook omdat we naast teamgenoten ook vrienden zijn.’

Het gevoel zorgt er voor dat het voor jeugdspelers ook makkelijker wordt om aan te sluiten bij het eerste elftal. ‘Sinds twee jaar is er iets veranderd waardoor iedereen elkaar kent. Spelers van het eerste weten wat voetballers uit jeugdelftallen kunnen. Daardoor is het niet raar om er tussen te komen, je wordt goed opgevangen.’ aldus Mandjes. Dat selectiespelers de kwaliteiten van de jeugd kent komt doordat zij jeugdtrainer zijn. Onder meer Jochim Berkhout, Amine Ouaziz en Jeffrey Molenaar hebben een jeugdteam onder zijn hoede.

Oogsten
Duidelijk is dat de jeugd potentie heeft en Kolping Boys de zaken op orde heeft. En doordat er een jonge groep staat kan de ploeg nog jaren voort. Dit seizoen hoopt de ploeg een sportieve stap te zetten. ‘We hebben denk ik de beste groep van de afgelopen jaren. Iedereen weet dat we een goede groep hebben, wij moeten er voor gaan.’ stelt Twisk. Komende zondag wacht er een graadmeter. ‘Het duel tegen de Zouaven is er een om naar uit te kijken. Het zit bij de jongens al weken in het achterhoofd’, vervolgt De Wilde. Het is een duel waarin Kolping Boys kan zien hoe ver het is. En of het ver genoeg is, want de stap naar de Eerste Klasse behoort tot de ambities van de club. Het is tijd om te oogsten.