ALKMAAR - Met een goede smoes werd afgelopen maandagavond Levien Mechielsen en echtgenote naar de wielerbaan gelokt. Al maanden was er achter de schermen gewerkt aan een KNWU onderscheiding voor hem.


Levien, beter bekend als “Kuif” binnen Alcmaria-Victrix, dit verwijzend naar jarenlang rondbrengen van de leesportefeuille, was duidelijk verrast met dit kleinood. Door de wielrenunie worden de z.g. wielren-insignes uitgereikt aan hen die ook daadwerkelijk iets voor de wielersport hebben betekend en nog betekenen.

Vanaf 1970 is Levien actief bij deze wielervereniging. Als jurylid, kantinebaas, gangmaker (Derny en grote motoren) en redacteur van het toenmalige clubblad genaamd: Surplace.

Dankzij inzet van onder meer Levien, zijn er ook 8 stayersmotoren gerealiseerd, wat hem 2 jaar lang bijna elk weekend van zijn vrije tijd heeft opgeslokt. De motoren, die uniek zijn binnen Nederland en waardoor zelfs uit omliggende landen renners komen, om achter deze te rijden, is een geheel zelf supporting organisatie. Binnen Nederland is Alkmaar nog de enige baan waar deze discipline nog wordt beoefend!

Het Zilveren Wiel werd in zeer klein gezelschap aangeboden, nadat de Alcmaria jeugdrenster, Pien IJskoot, achter de Derny een ereronde had gereden voor Kuif en deze overhandigde. Onder het toeziend oog van de voltallige baanjeugd werd hem deze opgespeld door zijn echtgenote.

Vanuit de KNWU deed ex consul Noord-Holland en tevens UCI lid, Simon Meijn een woord van dank en gaf de kersverse voorzitter Peter van Hoof nog eens aan waarom men vond dat dit moest worden uitgereikt aan Levien.

We kunnen stellen dat, trots alles coronaproof moest plaatsvinden, het toch een geslaagde huldiging is geworden met het beperkte aantal aanwezigen.