EGMOND AAN ZEE - Bij de 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon staan twee van Nederlands beste marathonlopers aan de start. Khalid Choukoud en Björn Koreman starten op zondag 8 januari het nieuwe hardloopseizoen aan de Noord-Hollandse kust. Zij gaan onder andere de strijd aan met de Belgische atleet Koen Naert. Wie gaat het nieuwe jaar sterk van start en behaalt het podium van deze beruchte winterklassieker?

Zowel Choukoud als Koreman kwamen al eens in actie tijdens de NN Egmond Halve Marathon en weten dus wat ze moeten verwachten op het uitdagende parcours. Op de tweede zondag van januari zal blijken wie het beste het najaar is uitgekomen.

Khalid Choukoud

heeft wellicht de beste papieren. De 36-jarige Hagenaar verkeerde het afgelopen jaar in topvorm. Zo scherpte hij in mei zijn persoonlijk record op de 10 km aan naar 28.35 (Manchester). En afgelopen oktober prolongeerde hij bij de TCS Amsterdam Marathon zijn titel op het NK in een persoonlijk beste tijd van 2.09.34.

De 31-jarige Björn Koreman maakt sinds 2021 deel uit van het NN Running Team. Na een knappe negende plek op de marathon van Rotterdam dit jaar, met een PR van 2.10.32, kampte de atleet uit Brabant met flink wat blessures. Het EK atletiek in augustus moest hij daardoor laten schieten. Koreman heeft de afgelopen periode hard gewerkt om weer in vorm te komen, de NN Egmond Halve Marathon wordt weer zijn eerste grote wedstrijd.

Koreman en Choukoud kunnen op zondag 8 januari de nodige tegenstand verwachten van de Belg Koen Naert. De 33-jarige loper is een gevestigde naam in de Belgische atletiek en heeft in het verleden een aantal sterke prestaties op de klassieke afstand neergezet. Zo werd hij zevende tijdens de Berlijn Marathon van 2015 en finishte hij als achtste in de New York City Marathon van 2017. Ook op Europees niveau liet Naert eerder zien uit welk hout hij gesneden is. In 2018 pakte hij de Europese marathontitel met een tijd van 2.09.51.

De Belgische broers Soufiane en Lahsene Bouchikhi komen eveneens in actie in Egmond aan Zee. Andere deelnemers van eigen bodem zijn Stan Niesten, Ronald Schröer, Gianluca Assorgia en Lucas Nieuweboer.

Live uitzending


De wedstrijd gaat vanaf 12.16 uur van start met de vrouwen. Om 12.25 uur klinkt vervolgens het startschot voor het mannenveld. In de traditionele man-vrouw wedstrijd gaan de heren onder andere de strijd aan met Nienke Brinkman en Jill Holterman. Het evenement is vanaf 12.00 uur live te volgen op NH Sport. In totaal doen er 15.000 hardlopers meer aan de 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon.

Kijk voor meer informatie op www.nnegmondhalvemarathon.nl.