ALKMAAR – Karin Wittebrood is geslaagd in haar missie om een volledige marathon te roeien voor de Victrix Foundation. Doel van de 42K Row was om geld in te zamelen om sport te kunnen faciliteren voor kinderen in Alkmaar en omgeving die graag willen sporten, maar dit om diverse redenen niet kunnen.


De Alkmaarse liet eerder al weten: "Een reden dat een kind niet zou kunnen sporten is omdat het kind een beperking heeft en (duur) aangepast materiaal of kleding nodig heeft. Of omdat er thuis geen budget is. Of om welke andere reden dan ook. Met deze actie hopen we het benodigde (aangepaste) materiaal aan te kunnen schaffen of bijvoorbeeld een jaarlidmaatschap voor een sportvereniging te kunnen bekostigen.”

Na al sinds half november volop in training te zijn bij Team Victrix aan de Helderseweg in Alkmaar moest het afgelopen zaterdag aldar gebeuren. Niet alleen Karin, maar ook vele anderen gingen de strijd aan om zo geld in te zamelen voor de Victrix Foundation. Niet alleen de coaches van Team Victrix waren daarbij aanwezig, maar tevens was er animo vanuit bijvoorbeeld scholen die de marathon voltooiden door in groepjes elkaar af te lossen. Zo was er een groepje meiden vanuit het Jan Arentsz College en namens het Petrus Canisius College roeide er een groep docenten met leerlingen mee.

Jack, één van de docenten van het PCC, raakte enthousiast door de uitdaging die Karin aanging. “Vanuit onze school trainen de zogenaamde sportklassen hier al wekelijks onder leiding van Martijn en Max van Team Victrix. Wij zagen Karin al enkele malen trainen en hoorden van de “challenge” die zij aanging. Direct ontstond het idee dat wij hier ook iets mee moesten doen. Juist omdat de doelgroep, namelijk kinderen te laten sporten, ons zo aanspreekt hebben wij gemeend hier vanuit school aan mee te doen. Wij doen het in groepjes en lossen elkaar af. Een ieder zal dus zo’n 14 kilometer roeien. Het respect voor Karin en de anderen die een hele marathon voor hun rekening nemen is dan ook groot.”

Karin zelf slaagde in haar missie door de 42 kilometer binnen 3,5 uur te roeien, hetgeen ook haar doelstelling was. Ook Marijke Metselaar, die net iets eerder klaar was slaagde in die missie. Max Ursem, één van de coaches van Team Victrix voltooide de marathon zelfs binnen de drie uur.

Moe, maar zeer voldaan mocht Karin uiteindelijk een cheque in ontvangst nemen van bijna 1600 euro en dan waren nog niet eens alle bedragen reeds binnen. Na afloop was ze dan ook dankbaar: “Dit betekent zoveel voor ons. Iedere kind dat wij nu kunnen laten sporten is er één en dat is zo belangrijk. Daarnaast ben ik supertrots op alle deelnemers aan deze 42K Row-challenge. Het was pittig, maar ik wil iedereen, van jong tot oud, danken voor het meedoen. Door elkaar te motiveren hebben we dit kunnen bewerkstelligen.”

Tot slot wil Karin ook nog even kwijt dat donaties ten behoeve van de Victrix Foundation blijvend welkom zijn. “Dit was geen eenmalige actie. Hiermee wilden we de Foundation onder de aandacht brengen, maar het gaat niet alleen om nu. Wij willen ook in de toekomst blijven helpen om kinderen te kunnen laten sporten.”


Doneren of meer weten over de Victrix Foundation? Kijk dan hier.

Kijk hier voor meer foto’s van de 42K Row voor de Victrix Foundation.