ALKMAAR - Vrijdag 28 april staat de eeuwenoude Alkmaarse kaasmarkt in het teken van… ‘Van Gogh & Friends’. De bel wordt om 10 uur geluid door niemand minder dan Lieuwe van Gogh. Kunstenaar en verre nazaat van Vincent van Gogh.


Voor het eerst zijn er in Alkmaar vijf originele werken te zien van de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Normaal zijn deze werken verspreid over de hele wereld, vanaf 29 april hangen ze samen in het Stedelijk Museum Alkmaar. De werken zijn het pronkstuk in een grote expositie die gaat over de inspiratie van De Bergense School. Met kleurrijke activiteiten en evenementen wordt onder de naam ‘Van Gogh & Friends in Alkmaar’ een culinair en creatief programma aangeboden. Hiermee vieren bewoners en bezoekers in stijl de indruk die Van Gogh en zijn tijdgenoten gemaakt hebben op de kunstenaars van Bergen.

Heel Alkmaar kleurt geel

Publiek neemt deel aan een uitgebreid programma verspreid door de stad om te vieren dat een hele zomer lang de invloed van Van Gogh en zijn tijdgenoten te zien is in Alkmaar. Horeca, winkeliers en culturele instellingen doen gezamenlijk mee om bewoners en bezoekers te laten genieten van eten, muziek en workshops geïnspireerd door van ‘Van Gogh & Friends’. Zaterdag 29 april opent de expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar met een openbaar muzikaal evenement op het Canadaplein. Lokale zangkoren brengen al aardappel schillend het plein in Franse sferen. Speciaal voor deze opening is het museum tussen 15:00 en 17:00 uur gratis te bezoeken.

Begin mei ontvangt heel Alkmaar een zakje zonnebloemzaadjes op de deurmat. Bewoners doen met de gratis zaadjes mee aan de wedstrijd wie de langste zonnebloem laat groeien. Bezoekers kunnen speciale Van Gogh hotelarrangementen boeken bij hotels en B&B ’s met thematische overnachting en passend Van Gogh-diner. Alkmaarse restaurants treden in de foodsporen van Van Gogh en zetten gerechten op de kaart geïnspireerd op de werken uit de expositie.

Met Van Gogh in hogere sferen

Deelnemers van het stadsprogramma maken kans op een unieke ballonvaart in de spectaculaire Van Gogh luchtballon boven Alkmaar. De enorme ballon in de vorm van het bekende hoofd van de schilder maakt eenmalig een vlucht boven de kaasstad met de winnaar van de #vangoghinalkmaar wedstrijd. Door het delen van de mooiste foto of video online maak je kans op de bijzondere vlucht met Van Gogh.
Kijk voor het volledige programma en informatie op vangoghinalkmaar.nl en de Uitagenda van Alkmaar Prachtstad en volg op social media @alkmaarprachtstad en @vangoghinalkmaar.

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Van zaterdag 29 april tot en met zondag 3 september presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de bijzondere expositie ‘Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School’. Originele werken van de wereldberoemde schilders zijn te bewonderen in Alkmaar en laten de invloed zien op de allereerste Nederlandse expressionistische kunststroming; de Bergense School.

Alkmaarse Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.