ALKMAAR – De sterke reeks van Jong Holland kwam afgelopen zaterdagmiddag abrupt ten einde. In eigen huis speelde het geen onaardige partij, maar liet na de kansen te benutten. Het gevolg was een nederlaag tegen AMVJ, 1-3.

Door vier overwinningen op rij was Jong Holland opgeklommen naar de zevende positie en met slechts drie punten achterstand op de nummer drie hebben de Alkmaarders nog alle kans op het toetje. Tegen AMVJ had het de kansen kunnen vergroten, maar zagen die hoop vervliegen. ‘We waren scherp en gefocust, maar het was allemaal net niet’, baalde Phuong Nguyen na afloop.

AMVJ kon zich in Alkmaar al snel richten op verdedigen aangezien het al na vijf minuten op voorsprong kwam. Aanvaller Zep Fransen omspeelde doelman Nick Blaauw en schoof de 0-1 binnen. ‘Dat was hun enige fatsoenlijke aanval’, aldus Nguyen. Dat terwijl de gastheer meerdere keren gevaarlijk werd. Het geluk ontbrak echter. Zo zag Alpay Alarslan zijn schot in de korte hoek keurig gekeerd worden door de Amstelveense sluitpost, schoot Bas Blankendaal net naast en eindigde een schot van Martijn Wierenga op de paal. ‘Je kan nog zo leuk voetballen, maar je moet de kansen wel afmaken’, vervolgde de oefenmeester. Op slag van rust ontstond er nog een hachelijk moment voor het Alkmaarse doel, maar ditmaal kwam de ploeg met de schrik vrij.

Met een 0-1 achterstand halverwege was er nog geen man overboord. Het spel van Jong Holland bood perspectief. Ook na rust, toen de ploeg eveneens veelvuldig op de helft van AMVJ te vinden was en naarmate de tweede helft vorderde het tempo opvoerde. Ook nu zonder succes. Lars Boekel zag zijn vrije trap gekeerd worden. ‘En AMVJ pakte ballen op wonderbaarlijke wijze’, doelde Nguyen op de situatie twintig minuten voor tijd. Thijs Vos leek de gelijkmaker binnen te koppen, maar doelman Dennis Frijn keerde met zijn voetje op de lijn.

Dompers
In de laatste twintig minuten kreeg Jong Holland tot tweemaal toe een domper te verwerken. Bram van der Driest benutte een penalty en zorgde zo voor de 0-2. Jong Holland toonde al snel veerkracht en na een vrije trap van Boekel kon Rik Wijnker binnen schieten. Het duurde niet lang of AMVJ deelde opnieuw een tik uit. Ditmaal was het Sil Paddenburg die tot scoren kwam. Zijn rake vrije trap betekende de 1-3. Nguyen: ‘Wij hadden het spel, zij de punten. Op de laatste twintig minuten na want toen gooiden we het over een andere boeg. Het zat niet mee.’

Jong Holland – AMVJ 1-3 (0-1)
6. 0-1 Zep Fransen
73. 0-2 Bram van der Driest (penalty)
75. 1-2 Rik Wijnker
79. 1-3 Sil Paddenburg

Jong Holland: Blaauw. Kloosterman (Van der Sluijs/64), Vo,s Boujenoui, Wijnker. Kuiper, Hondius, Blankendaal (Verhagen/76). Wierenga, Alarslan (Van der Meer/87), Boekel.

AMVJ: Van Ingen. Frijn, Van der Driest, Van Heusden, Jansen. Meerhoff (Boldewijn/33), De Wijs, Halsema. Paddenburg, Hofstra (Austin/77), Fransen (Gezer/81).