ALKMAAR - Ondanks het stevige noodweer op vrijdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag is de ITF World Tennis Tour in Alkmaar toch van start gegaan. Waar meerdere banen in de ochtend nog blank stonden wisten de vrijwilligers van TC Alkmaar het voor elkaar te krijgen dat rond 11.30 uur de eerste wedstrijden van start gingen.


Terwijl de eerste ballen worden geslagen breekt ook het zonnetje door op het fraaie complex. En dat mocht ook wel. Het hevige noodweer van vrijdag zorgde al voor de nodige overlast op de sponsoravond waar golfprof Joost Luiten het publiek kwam toespreken. Enkele plafonddelen in de kantine kwamen zelfs naar beneden en door snel te handelen wist men toch nog voor een geslaagde avond te zorgen.

In de nacht naar de eerste speeldag regende het weer onophoudelijk en wie zondagochtend naar de banen keek kon zich nauwelijks voorstellen of er hier wel gespeeld kon worden. Met vereende krachten lukte dit alsnog en konden rond het middaguur de eerste kwalificatiewedstrijden aanvangen.

Die wedstrijden verlopen vervolgens voorspoedig al houdt men nog rekening met nog wat vertraging. "Maandag staan er ook kwalificatiewedstrijden op het programma, maar wordt er ook de nodige regen verwacht. Het is te hopen dat het in ieder geval geen invloed heeft op het hoofdtoernooi wat dinsdag van start gaat", zo laat Bas Zevenbergen, namens het toernooi verantwoordelijk voor de PR en communicatie, weten. "Voordeel is dat de voorspellingen voor de rest van de week beter zijn dus er staat ons nog een mooie week te wachten".

Gelukkig voor de organisatie mag dat met publiek want door de recente versoepelingen zijn er maximaal 250 toeschouwers toegestaan. Zij kunnen deze week genieten van internationaal toptennis. Enkele blikvangers tijdens het hoofdtoernooi zijn o.a. de als eerste geplaatste Fransman Manuel Guinard, tot vorige week de nummer 298 van de wereld. De Fransman is inmiddels op de wereldranglijst gepasseerd door Jesper de Jong, in Alkmaar als tweede geplaatst. De Hoofddorper verkeert in topvorm en won deze week nog de challenger van Almaty in Kazachstan waardoor hij klimt naar de 259e plaats op de ranking. Regionale favoriet Dax Donders is verzekerd van een wildcard.

Bij de vrouwen is de Australische Jaimee Fourlis de topfavoriete. De concurrentie zou wel eens van de Nederlandse Suzan Lamens en Cindy Burger kunnen komen. Laatstgenoemde won het toernooi vorig jaar. Ook in het damestoernooi is er een wildcard voor een regionale topper in de persoon van Annick Melgers.


Kijk op de website van ITF Alkmaar voor de uitslagen en programma.

Foto's: DP Sportfotografie