ALKMAAR – Vanaf maandag 24 juni kunnen tennisliefhebbers hun hart ophalen. Het voormalig Future toernooi Alkmaar, dat nu verder gaat onder de naam ITF tennistour, staat dan weer op het programma. Een evenement dat zijn sporen al lang en breed verdient heeft, en nu de volgende stap wil zetten.

Voor de organisatoren zijn het drukke tijden, anderhalve maand voor aanvang van het evenement. De glimlach kan Roland op de Weegh niet verbergen als hij in de kantine van T.C. Alkmaar plaatsneemt. Ten opzichte van vorig jaar zijn er aardig wat veranderingen. ‘Het is de volgende fase om dit evenement nog meer te laten groeien’, zegt Op de Weegh.

Verhuizing
De verhuizing van TV De Hout naar TC Alkmaar is op meerdere punten een verbetering. Met een grote kantine en een ruim terras is er voldoende plek voor toeschouwers. ‘We zijn van de Hout naar Tc Alkmaar gegaan omdat we het tennis in het algemeen willen steunen rond Alkmaar Het kan ook zo zijn dat het volgende jaar weer op de Hout word gehouden’, zegt Op de Weegh over de verhuizing. Wat TC Alkmaar geschikt maakt? ‘Hier zijn betere faciliteiten, dit is een groter complex met negen gravelbanen en we kunnen in de avonden langer door.’ Wat hetzelfde blijft is de steun die de ITF tennistour geniet van het bedrijfsleven. Het laat de status van het tennisevenement zien.

De grote naam die het evenement heeft opgebouwd blijkt ook uit het deelnemersveld. Tijdens de vorige editie deed Greet Minnen als nummer 400 van de wereld mee. Nu, een jaar later, is zij opgeklommen naar de 180e plek op de ranking. ‘Alkmaar doet wonderen’, lacht de organisator, die stiekem hoopt dat Minnen ook ditmaal van de partij is. Al acht hij de kans klein.

Ontwikkelen
De stappen die er in de voorgaande edities zijn gezet heeft de honger nog niet gestild. De organisatie is en blijft ambitieus. De verhuizing naar T.C. Alkmaar, waar duidelijk meer mogelijkheden zijn, is er één van. Maar ook de grote namen die het als sponsors aan zich heeft weten te binden is een succespuntje. Dat het de jeugd niet uit het oog verliest valt te prijzen. ‘We hebben veel jeugdevenementen om hen kennis te laten maken met toptennis.’ Ook jonge tennistalenten verschijnen op de gravelbanen. Zo doet TV Heerhugowaard speler Dax Donders uit Bergen mee, terwijl ook de Hoofddorpse Jesper de Jong zal deelnemen.

Populariteit
In principe begint het evenement op maandag 24 juni met een twee dagen durend kwalificatietoernooi, waarna vanaf woensdag het hoofdtoernooi wordt afgewerkt. De populariteit is echter dusdanig dat er mogelijk nog een pre kwalificatie toernooi in het weekend voor het evenement aan zal worden toegevoegd.