AMSTERDAM/ZAANDAM - Tijdens het Dam tot Dam Weekend op zaterdag 16 en zondag 17 september komen maar liefst 87.000 hardlopers, fietsers en wandelaars in actie. De Dam tot Damloop is afgelopen weekend volledig uitverkocht. Vanaf vandaag kunnen wandel- en fietsliefhebbers zich inschrijven voor de Dam tot Dam Wandeltocht en Dam tot Dam FietsClassic. Hardlopers kunnen nog meedoen aan de populaire avondeditie van de Dam tot Damloop, de Damloop by night.

Amsterdam en Zaandam is het derde weekend van september afgeladen met enthousiaste sporters en supporters. Organisator Le Champion brengt maar liefst 87.000 sporters in beweging, daarmee is het één van de grootste sportevenementen ter wereld. De Dam tot Damloop is al jaren het grootste hardloopevenement van Nederland en ontzettend in trek bij hardlopend Nederland. De Dam tot Dam Wandeltocht is één van de grootste eendaagse wandelevenementen met 16.000 wandelaars. De Dam tot Dam FietsClassic is met 6.000 fietsers niet meer van de fietskalender weg te denken.

Dam tot Dam Wandeltocht
Het Dam tot Dam Weekend start op zaterdag 16 september met de 15e Dam tot Dam Wandeltocht.

Met uitgebreide verzorgingsposten en veel amusement langs de afwisselende routes, staat deze tocht garant voor een gezellig dagje wandelen van Amsterdam naar Zaandam. Deelnemers kunnen kiezen voor de 20, 27 of 42 km vanaf de Dam in Amsterdam of voor de 5 km FriendshipWalk of 10 km vanaf het Dam tot Dam Park in Zaandam.

Alle wandelaars finishen gezamenlijk in het Dam tot Dam Park in Zaandam, waar vrijwilligers de deelnemers warm onthalen met een medaille. Hier wordt met muziek en catering een welverdiend feestje gevierd.

Dam tot Dam FietsClassic
Een dag later, op zondag 17 september, wordt de 11e editie Dam tot Dam FietsClassic gefietst. Dit is een uitgelezen kans om door de IJtunnel te fietsen, wat maar één keer per jaar mogelijk is. Voor de duizenden fietsers is dit een onvergetelijke ervaring.

De rest van de route is minstens zo indrukwekkend. De start en finish zijn naast het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Tijdens de eerste meters op de vroege ochtend kun je Amsterdam zien wakker worden. Vervolgens doorkruist de route heel Noord-Holland en wordt er bijna geen plaatsnaam gemist met de naam dam er in, zoals Edam, Durgerdam, Obdam en Schoorldam. Er zijn maar liefst vijf routes uitgezet:  40, 60, 85 (nieuw), 105 en 150 kilometer. Langs hoeveel dammen er gereden wordt, kan de fietser zelf kiezen. De langste afstand van 150 km heeft maar liefst twaalf dammen.

Inschrijven
De inschrijving voor beide evenementen is vandaag van start gegaan via www.damtotdamwandeltocht.nl en www.damtotdamfietsclassic.nl.