ALKMAAR - In opdracht van de gemeente Alkmaar staat deze zomer een grootscheepse renovatie van ijsbaan De Meent Bauerfeind op de agenda. Zowel aan de duurzaamheid als de ijskwaliteit wordt gewerkt. Ook treft Alkmaar Sport voorzieningen voor mogelijk extra ijscapaciteit op het middenterrein in de toekomst. De renovatie begint direct na afloop van het huidige ijsseizoen. De geheel vernieuwde baan opent haar deuren op vrijdag 12 oktober 2018.

“De koelinstallatie wordt, inclusief de leidingen in de 400 meterbaan, geheel vernieuwd,” vertelt wethouder Sport Pieter Dijkman (VVD). Vanaf het nieuwe seizoen wordt de baan gekoeld met CO2 in plaats van ammoniak. Dit houdt in dat de hoeveelheid ammoniak bij De Meent Bauerfeind teruggaat van 10.000 naar 3.000 kg. “Naast nieuwe high tec apparatuur voor besturing en monitoring krijgt de ijsbaan de voor buitenbanen meest duurzame koelmethode. Hiermee zijn we nog beter in staat een constante ijskwaliteit te leveren en snel te reageren op veranderende omstandigheden. Ook wordt de restwarmte van het proces maximaal hergebruikt voor het verwarmen van het sportcomplex.”

Windsleuf, ijsmachine en kleedkamers

De opening tussen het sportcomplex en de overkapping van de ijsbaan, de zogenaamde windsleuf, wordt gesloten. En de ruimte rondom de baan, de rubberen matten tussen de tribune en het ijs, wordt opnieuw ingericht. Daarnaast wordt de 18 jarige ijsmachine met meer dan 11.000 werkuren vervangen door een nieuwe machine met de laatste technologieën. De dweilfrequentie in de ochtenden en avonden zal geïntensiveerd worden. “Verbeteringen die zeker zullen zorgen voor nog meer schaatsplezier!” aldus Dijkman.

Tijdens deze verbouwing worden voorzieningen voor evenementen getroffen en voorbereidingen gemaakt voor mogelijke extra ijscapaciteit op het middenterrein in de toekomst. Kleedkamer 5, de grote kleedkamer aan de 400-meterbaan, wordt gesplitst in een dames en herenkleedkamer met douche faciliteiten. Alkmaar Sport verwacht hiermee aan vele wensen van gebruikers tegemoet te komen.


De activiteiten die normaliter in de zomerperiode op het middenterrein van de 400-meterbaan plaatsvinden worden verplaatst naar Sportpaleis Alkmaar. De ijshal is deze zomer gewoon geopend. In de 6 weken onderhoud wordt de boarding voorzien van een glazen bescherming waardoor de ijshockey vereniging ook officiële senioren wedstrijden kunnen spelen.

Alkmaar Sport brengt iedere maand een nieuwsbrief uit met de voorgang van de verbouwing. U kunt zich aanmelden via www.demeentalkmaar.nl/nieuwsbrief