BERGEN – Zowel het eerste herenteam als die van de dames zijn koploper en zijn dus kanshebber om zich over enkele weken tot kampioen te kronen. Om dat niveau vast te houden is de aansluiting vanuit de jeugd enorm belangrijk. De handbalvereniging uit Bergen heeft de focus daar dan ook op gericht. ,,De jeugd is de basis”.

In de zaal speelt Berdos E1. Van achter het glas bekijkt Paul Radsma het duel. ,,Dit is toch geweldig. Hier begint het”. De coördinator van de scheidsrechters en man van de club weet dat er in de eigen jeugd nog het een en ander beter kan. Zo heeft de club niet in elke leeftijdscategorie een team. Hierdoor is er een gat tussen de senioren en de jeugd. ,,Er zijn wel al speelsters van de B-jeugd die regelmatig meespelen met dames 1. Dus die integreren ook makkelijk en dat gaat goed. Vanuit de D – jeugd komt er wel weer een dames C team aan. Dus dat komt wel goed. Bij de heren mis je echter de aansluiting van onderaf” vervolgt Radsma. ,,Die aansluiting proberen we te creëren. Dat ga je nu niet redden, tenzij je spelers van andere verenigingen weghaalt. Er zijn wel verenigingen die dat doen, maar daar proberen wij niet aan mee te doen”.

Activiteiten
Om meer jeugd aan zich te binden heeft Berdos als voordeel dat er verder in de omgeving weinig andere handbalverenigingen zijn. In Alkmaar zit A&O, maar verder is er weinig. Om daar ook van te profiteren organiseert HV Berdos diverse activiteiten. ,,We hebben ook een nieuwe activiteiten commissie waarmee we ook jeugddagen organiseren. Dan doen we spelletjes en nodigen we gasttrainers uit” aldus Radsma. ,,Dan nodigen we bijvoorbeeld een Volendam speler uit. Die kinderen vinden dat zo gaaf. Dat maakt zo’n indruk. En je wilt dat die kinderen met plezier de sport beoefenen. Daar begint het mee en ons doel is ook om het plezier te combineren met prestatie, en niet andersom”. Daarin slaagt de club uit Bergen ook zeker in, vertelt de Alkmaarder. ,,Als je ziet hoe sommigen teams uitkijken naar een wedstrijd en met plezier binnenkomen. Dat komt zo’n wedstrijd alleen maar ten goede”.

Onverwacht
Terwijl het jeugdteam zich heeft teruggevochten van een achterstand, spreekt Paul Radsma zijn positieve verbazing uit over de prestaties van de heren en dames 1. ,,Beiden verrassend koploper, en beiden om hun eigen reden. De heren hebben er een aantal jaar tegen aan gehikt en promoveerden vorig jaar” aldus Radsma. Dan zie je dat je op een ander niveau komt waar er een andere manier van spelen vereist is wat beter past”. Bij de dames is het weer een ander verhaal. De ploeg raakte vorig jaar meerdere sterkhouders kwijt waardoor de ploeg op verzoek van Berdos werd teruggezet naar de eerste klasse. ,,Je wilt ook niet dat ze iedere week worden weggevaagd. Dan ben je na een jaar de helft van het team kwijt. Want het gaat uiteindelijk om plezier”.

De weg die beiden teams nog moeten bewandelen richting de titel is eveneens verschillend. ,,De heren gaan een hele lastige periode tegemoet in maart” zegt Radsma. De heren treffen in die maand namelijk nog de nummers twee tot en met vijf. ,,Het sleutelduel ligt op 18 maart in Emmen tegen E&O” verwacht de scheidsrechterscoördinator. ,,Ik denk dat daar het kampioenschap verdeelt wordt. Als het eerder wordt beslist, dan gebeurt dat door een misser van een van de beiden teams. Het is voor Berdos nadelig dat ze die drie teams pas in de laatste drie wedstrijden krijgen. Aan de andere kant, je wordt kampioen over een heel seizoen, dus dan tellen ook de laatste drie wedstrijden, al had ik nooit gedacht dat we hier zouden staan˜.

Bij de dames is de kans op het kampioenschap wellicht groter. De dames senioren keren met een eventuele promotie weer terug naar de wedstrijdsport. ,,Ik weet niet of het handig is, maar als je kampioen wordt dan verdien je het om te promoveren. Ook voor de aansluiting vanuit de jeugd is het goed om tot een mooie prestatie van een kampioenschap te komen.

Kortom, plezier en prestatie komen samen bij HV Berdos. Plezier is de basis van elke sport, en zo ook bij de E1 die er in zijn geslaagd om de achterstand weg te werken en de overwinning binnen te slepen. Het jeugdteam heeft het doel gehaald. Plezier combineren met prestaties.