BERGEN – Afgelopen donderdagavond stond het eerder afgelaste duel tussen HV Berdos en ARBO Rotterdam op het programma. Het duel, waarin de supporters met trommels en applaus regelmatig van zich lieten horen, pakte HV Berdos een punt, 27-27.

Een punt waar vooraf voor zou worden getekend. Na afloop was er echter het besef dat het er zomaar twee hadden kunnen zijn. Zo werd er veertig seconden voor tijd een grote kans gemist. ‘Ik ben tevreden. We hebben goed gespeeld’, stelde Hans Elout na afloop. De coach was tegen ARBO Rotterdam weer aanwezig, iets wat door zijn werk niet altijd het geval is. Mede daardoor besloot Elout dat het beter is om na dit seizoen afscheid te nemen van de herenploeg. ‘Vanwege mijn werk ben ik er te weinig. Als ik mazzel heb ben ik er één tot twee keer per maand’, is de logische verklaring van de oefenmeester die als coach van de dames en de jeugd wel actief blijft bij de handbalvereniging. ‘Het is aan de ene kant jammer, maar dit is mijn vierde seizoen. We zijn drie keer gepromoveerd en op het veld Nederlands kampioen geworden.’

Er kan tevreden worden teruggekeken, maar ook vooruitkijken kan met een positieve blik. ‘Hoger dan dit niveau zullen we niet komen. Dit is de eerste divisie. Het is al hartstikke knap met deze ploeg. We trainen een keer per week’, aldus Elout. ‘En we doen mee.’

Met een negende plaats heeft Berdos handhaving nog in eigen hand. Het zou een knappe prestatie zijn voor de ploeg die weinig traint, maar dat compenseert met de nodige vechtlust. Zo ook tegen Rotterdam. Al snel prijkt er een 1-4 tussenstand op het scorebord, maar na twintig minuten is de voorsprong voor de gastheer. Die even uit handen wordt gegeven, maar ook net zo snel weer wordt teruggepakt. Het laat zien dat er stappen worden gezet in Bergen. Uit ging Berdos nog met 35-25 onderuit. ‘De breaks vlogen ons toen om de oren. Zij speelden nu met hetzelfde team als toen in Rotterdam. We hielden de rust en namen de tijd, dat is de kracht. We hebben goed geleerd’, vervolgde Elout. Even kwam er wat gemopper, maar de coach drukte dit tijdens een time-out vrij snel de kop in. Het gebeurde toen ARBO Rotterdam met 21-22 aan de leiding gaan. Tien minuten voor tijd hadden de gasten, die vorig jaar nog in de Eredivisie speelden, zelfs een gaatje van drie punten geslagen. De handdoek gooien deed Berdos niet. ‘Die mannen deden er alles aan en vochten er vol voor.’ Het betaalde zich uit en de 26-25 voorsprong die enkele minuten voor tijd werd gepakt werd met gejuich ontvangen door het publiek. Dat niet hoefde te klagen aangezien het een enerverend handbalduel was met meerdere fraaie treffers en keurige combinaties.

Elout: ‘Dit was een hartstikke leuke pot. Ik ben erg tevreden. Onderling is het weleens mopperen, maar dat drukken we dan de kop in.’Mopperen hoort er soms bij op dit niveau, maar genieten net zo goed. Iets wat Berdos zeker laat zien.

Doelpunten HV Berdos: Jos Kenter (11), Joep Kenter (7), Cas Wokke (5), Teun (2), Jeroen Vels en Johannes Wielinga.