BERGEN – ‘Een wedstrijd win je in de laatste vijf minuten.’ zei coach Hans Elout. Die opmerking kwam uit in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen voor HV Berdos. In eigen huis zag het opponent DIOS in de laatste paar minuten uitlopen, 24-27.

Na afloop van de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen duurde het twintig minuten voordat spelers en coach Hans Elout uit de kleedkamer kwamen. ‘Even de puntjes op de i zetten.’ zei de coach toen hij de hal weer binnenkwam. Ondanks dat het tegen DIOS lange tijd gelijk op ging leed HV Berdos in de tweede speelronde de tweede nederlaag van het seizoen. In de Europahal in Bergen werd duidelijk dat er een behoorlijk verschil zit tussen de Tweede-, en de Eerste Divisie.

Waar Berdos vorig jaar, ook als promovendus, vaak heer en meester was zal het dit seizoen anders gaan. Zo bleek ook tegen DIOS. Wel wist Berdos ondanks twee promoties op rij te laten zien dat het zich op vele momenten staande weet te houden en het een allesbehalve kansloos seizoen hoeft te worden. ‘We moeten alleen slimmer spelen. We konden de rust niet vasthouden, maar het positieve is de vechtlust’, vervolgde Elout. ‘We moeten op de juiste momenten keuzes maken. Wedstrijden win je in de laatste vijf minuten en zij speelden slimmer.’

Gelijkopgaand
In het eerste kwartier ging het duel redelijk gelijk op. Na een klein kwartier was de stand met 6-6 keurig in evenwicht. De vechtlust van Berdos was in deze fase ook zichtbaar toen de ploeg een 2-4 achterstand gelijk trok. Ook in de laatste tien minuten van het eerste bedrijf deed het dit. DIOS liep uit naar een 9-12 voorsprong, maar de gastheer kon deze ombuigen en een 14-13 voorsprong innemen. Op slag van rust sloeg het, na een redding van de eigen doelman, toe en ging met een verschil van twee punten de rust in.

Waar HV Berdos voor rust tweemaal een achterstand weg poetste was het in de tweede helft DIOS dat de score omboog. Tien minuten voor tijd gingen de bezoekers met 21-23 aan de leiding, waarna het de zege in de slotfase over de streep trok, 24-27.