ALKMAAR – In Olympia/DOS troffen de mannen van Berdos afgelopen zaterdagavond een tegenstander die voorafgaand aan het seizoen als titelkandidaat geldt. Afgelopen seizoen streden zij immers tot aan de laatste minuut om promotie naar de Eredivisie. Er werd dan ook zeker niet verwacht dat Berdos de pot winnend zou afsluiten en het devies was om de huid zo duur mogelijk te verkopen. Uiteindelijk kwamen de handballers uit Bergen als winnaar uit de strijd, 31-30.

Vanaf de start was HV Berdos geconcentreerd en vooral aanvallend goed op dreef en pakte het vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief. Met over en weer snelle aanvallen, en vooral veel doelpunten, droegen beide ploegen hun steentje bij aan een zeer attractieve en vooral spannende wedstrijd. Verdedigend liet de gastheer af en toe wel een steekje vallen waardoor de gasten, afgereisd uit Oss, soms tot makkelijke goals kwamen. Dit maakte dat Berdos aanvallend continu met de gashendel open moest blijven spelen om ervoor te zorgen dat het momentum niet bij Olympia/DOS kwam te liggen. Dit lukte goed en een ruststand van 18-16 was dan ook een verdiende voorsprong voor de Bergenaren.

Ook in het tweede bedrijf werd er uitstekend gestart en de marge van twee werd naar drie getild. Lange tijd werd deze marge ook behouden en halverwege de tweede helft lukte het Berdos om het verschil uit te breiden naar 4 door met name Casper Wokke die vandaag in goede vorm verkeerde. Een time-out bracht wat rust in de kop, de dekking werd strakker neergezet en aanvallend moest er meer geduld komen. Aanvankelijk lukte dit en bleef de score gelijk op gaan met het verschil van 4 punten nog altijd op het scorebord. Pas in de laatste vijf minuten begon Berdos sporen van vermoeidheid te tonen en lukte het ineens even niet meer. Onzorgvuldige aanvallen beantwoord met snelle tegengoals bracht onrust in het spel.

En daar stonden ze, Olympia/DOS besloot een alles of niets slotakkoord te spelen en kwam verdedigend dusdanig offensief te staan dat de Bergenaren geen antwoord hadden. Met nog iets minder dan een minuut te spelen kon Berdos nog een keer aanvallen, wetende dat het moest scoren om in ieder geval een punt veilig te stellen. Vanuit veel beweging, chaotische loopwegen en een klein beetje geluk kwam de bal bij cirkelspeler Teun Jager, een schot, een keeper in de weg, geen goal. Heel even leek het dan toch mis te gaan maar blijkbaar had de scheidsrechter een overtreding geconstateerd en kreeg de thuisploeg een strafworp toegekend. Waar het vorige niet lukte, lukte het nu wel. De strafworp werd omgezet in een doelpunt en Berdos ging de laatste veertig seconden in met een 31-30 stand.

Aanvallend koos Olympia/DOS ervoor om de keeper in te ruilen voor een veldspeler en zo een overtal te creëren. Met de laatste adem schoof de groene muur van Berdos over de cirkel heen en weer. Door compact te verdedigen kwamen de gasten er niet door en eindigde hun laatste aanval in een aanvallende fout waardoor de wedstrijd gespeeld was. Het gemiste lobje van Joep Kenter in de slotseconde maakte dan ook niet meer uit, de winst was binnen. Rick Visser: ‘Het was een uitstekende wedstrijd. We hebben zeer belangrijke punten gesprokkeld onderweg naar de doelstelling, namelijk lijfsbehoud in de Eerste Divisie.’