ALKMAAR - Holland Sport uit Alkmaar voert testen uit met robotmaaiers op diverse grasvelden in Noord-Holland. Doel is te onderzoeken welke voordelen een robotmaaier biedt op het gebied van kwaliteit en de totale kosten van het beheer en onderhoud van deze sportvelden.

De adviseurs van Holland Sport vormen het kenniscentrum Noord-Holland-Noord op het gebied van sportveldaanleg en onderhoud. Zij zijn actief op het gebied van aanleg, onderhoud en verbetering van sportvelden. Marc Grooteman, zojuist genomineerd als Fieldmanager of the year, voert momenteel kwaliteitsmetingen uit op velden die worden gemaaid met robotmaaiers.

“De robotmaaiers zijn geplaatst op diverse velden. Op een voetbalveld, een rugbyveld, maar ook op het binnenterrein van een atletiekbaan,” vertelt Grooteman. “We meten onder andere of en hoe deze innovatieve robotmaaiers van invloed zijn op het onderhoud, maar ook hoe zij de werkdruk verlichten waardoor we minder handmatig hoeven te maaien.”

Voordelen robotmaaier

Een robotmaaier maait zo vaak als gewenst het gehele grasveld op de ideale grashoogte. Grooteman: “Dat betekent dus dat je in theorie elke dag kunt maaien, ook in het hoogseizoen. Met vaak maaien, zal het maaisel steeds tussen de grassprieten vallen en als een natuurlijke mest gaan fungeren. Door de grote frequentie van maaien wordt de groei van onkruid tegengegaan. De mat wordt dichter, daarnaast is gebleken dat de stabiliteit en vlakheid van de mat door de inzet van dit type maaiers verbetert.” Zo komen er bijvoorbeeld niet meer onnodig zware trekkers op het veld en kan er na een natte periode veel eerder gemaaid worden.

Maatwerk

Een robotmaaier is geen 1 op 1 vervanging voor integraal sportveldbeheer. “Sportveldonderhoud blijft maatwerk. Zeker op de lange termijn is het belangrijk om de samenstelling van de bodem in beeld te houden. Het blijft nodig om te monitoren, beregenen en jaarlijks (groot)onderhoud als bezanden, verticuteren, beluchten en bezaaien, uit te voeren om het maximale uit het sportveld te halen,” aldus Grooteman. Er is een periode van een volledig speelseizoen nodig om echte resultaten te kunnen rapporteren.