ALKMAAR - Dylan Groenewegen was vrijdag voor het eerst in deze editie succesvol in de Tour de France. Met minimaal verschil wees de Amsterdammer van Jumbo-Visma zijn Australische opponent Caleb Ewan terug in de straten van Chalon-sur-Saône. Groenewegen gaat op jacht naar meer ritsuccessen in deze ronde. Maar als de Ronde van Frankrijk straks in Parijs tot een einde is gekomen, gaat al snel het vizier van de Nederlandse sprinter op het Europees Kampioenschap in Alkmaar. "Dat is een kampioenschap waar ik met interesse naar uitkijk."

Hij moest in de Tour zijn verwachtingen bijstellen. In Brussel had hij naar de zege en het geel willen sprinten. Zijn eerste geel, maar ook de eerste leiderstrui in de Tour sinds dertig jaar. Maar hij viel hard in de slotkilometer en zag ploeggenoot Mike Teunissen de door hem zo felbegeerde dubbel pakken. Het geel bevond zich 's avonds in zijn Brusselse hotelkamer, maar dan over de stoel van kamergenoot Teunissen. Een tweede sprintkans ging door miscommunicatie (en een nog beurs lijf) in rook op. Het was dan ook met grote gretigheid en voldoening dat hij zijn derde kans in de Tour pakte. "Het was een krappe zege, maar ik ben heel blij dat het gelukt is. De ploeg heeft hard gewerkt voor me, gelukkig kon ik hen belonen. Ik raakte wat ingesloten met vijfhonderd meter te gaan, kwam eruit bij het bordje met tweehonderd meter en toen was het binnen" analyseerde hij direct na de winst. Alweer loerend op nieuwe kansen.

Waar Groenewegen start, wil hij winnen. Dat geldt voor de grote ronden, maar ook voor de kampioenschappen van dit jaar. De eerste in de reeks – het Nederlands Kampioenschap in Ede – sloeg hij over. "Het paste eigenlijk niet zo in het schema." Starten op het wereldkampioenschap in Yorkshire? Daar denkt hij nog over na. "Ik moet het parcours goed bekijken. Het zou te zwaar voor me kunnen zijn en dan laat ik het aan me voorbij gaan." Het Europees Kampioenschap in Alkmaar is een ander verhaal. "Een vlak parcours in mijn eigen provincie. Daar kan ik me zeker voor motiveren. Dat is bij voorbaat wel het kampioenschap waar ik met de meeste interesse naar uitkijk."

UEC Road European Championships vinden plaats van 7 tot 11 augustus in Alkmaar. Kijk op www.alkmaar-cycling.com voor meer informatie.