ALKMAAR - Op 7 augustus heeft de gemeente Alkmaar zich aangesloten bij het Convenant Gezonde Sportevenementen. De ondertekening vond plaats tijdens het EK wielrennen dat van 7 t/m 11 augustus in de stad plaatsvindt. De gemeente Alkmaar ondertekende het Convenant Gezonde Sportevenementen samen met Alkmaar Sport N.V. en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) in aanwezigheid van Erben Wennemars.

De gemeente Alkmaar vindt sport en een gezonde leefstijl belangrijk. Om die reden ondertekent de gemeente het Convenant Gezonde Sportevenementen. Het doel van het convenant is om met elkaar een beweging in gang te zetten waardoor sportevenementen en gezonde leefstijl samengaan.

Wethouder sport Pieter Dijkman zegt hierover: ‘Alkmaar werkt al jaren samen met JOGG om jongeren te helpen met hun gezonde leefstijl. We zijn actief naar scholen met bewegingsprogramma’s, gezonde schoolkantines en ook door in samenwerking met lokale supermarkten scholieren gezonde voeding aan te bieden. Een gezonde leefstijl verankert zich ook in sporten. Als je van dichtbij die Europese topwielrenners in vliegende vaart voorbij ziet koersen worden jongeren in Alkmaar hopelijk geïnspireerd om zelf te gaan fietsen. De side-events zijn bedoeld om de drempel zo laag mogelijk te maken, zodat je gewoon zin krijgt om mee te gaan fietsen. Bewegen is gezond. Als je er jong mee begint is dat een investering voor later’.

Het Convenant Gezonde Sportevenementen is een van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Op 19 december 2018 ondertekenden de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht, sportmarketingbureaus, NOC*NSF en JOGG het Convenant Gezonde Sportevenementen. In eerste instantie zetten de ondertekenaars van het Convenant Gezonde Sportevenementen in op het stimuleren van gezonde voedingskeuzes en sportsponsoring bij sportevenementen gericht op kinderen t/m 12 jaar. Gemeenten nemen gezonde sportevenementen op in hun beleid of subsidieregelingen.

Directeur Vincent Thijssen, Alkmaar Sport N.V.: Alkmaar Sport werkt hard aan de doelstelling van de gemeente om onze inwoners te stimuleren tot bewegen. Sporten is leuk, houdt je fit en brengt sociale contacten. Dit EK is een voorbeeld van waar het convenant Gezonde Sportevenementen met JOGG voor staat. Namelijk het hand in hand laten gaan van sporten met een gezonde leefstijl.