ALKMAAR – In de eerste klasse van het dameshockey heeft de Alkmaarsche Mixed Hockey Club een zeer geflatteerde nederlaag geleden tegen LOHC (Leidsche en Oegstgeester Hockey Club). Tegen de nummer twee in de stand bood de ploeg van trainer/coach Daniel de Vos een uur lang uitstekende tegenstand, maar kreeg men in de slotfase een aantal tegengoals te verwerken (0-4).

Ondanks de nederlaag zat coach De Vos niet bij de pakken neer na afloop: ‘Het verschil tussen de nummer 10 en nummer 2 was zeer klein vandaag en dat stelt mij tevreden. Zonde dat we hier niet voor beloond worden.’ Hiermee sloeg de oefenmeester de spijker op z’n kop want qua spel deden beide teams zeker niets voor elkaar onder. De wedstrijd begon rommelig met balverlies aan beide kanten, maar werd naarmate het duel vorderde beter. Vervolgens ontstonden er ook kansjes, maar desondanks gingen de teams met 0-0 rusten.

Gelijkwaardig
In de tweede helft drong de ploeg uit Leiden wel iets meer aan, en dat resulteerde na zeven minuten in de openingstreffer voor de gasten na een vlot lopende aanval. Hiermee was het verzet van AMHC echter niet gebroken want zij bleven gelijkwaardig aan de Leidse opponent. Tot twee maal toe kreeg men kans op de gelijkmaker allereerst bij een uitbraak van Sarah Hupkens die de keepster op haar weg vond. Ook bij een hard schot van Shi Dan Nieberg na een Alkmaarse strafcorner ontbrak het geluk. Zoals vaak als men niet scoort gebeurt het aan de overkant wel, en dat gebeurde nu ook door LOHC. De gasten haalden namelijk wel het optimale rendement door in de laatste tien minuten nog drie keer toe te slaan. ‘Doodzonde’, aldus aanvoerster Lotte Thieme. ‘We geven gewoon de nummer twee in de stand een uur lang goed partij. Voor hun zijn de belangen weliswaar anders dan voor ons want zij spelen nog ergens om. Wij zijn inmiddels veilig, maar het spel van vandaag geeft wel vertrouwen voor de laatste twee duels.’

In die wedstrijden gaat Alkmaar volgende week op bezoek bij Haarlem op op 13 mei de competitie in eigen huis af te sluiten met een duel tegen Xenios.

Heren
Ook het herenteam van Alkmaar is veilig in de eerste klasse en speelde vandaag eveneens een thuiswedstrijd. Het nog puntloze Strawberries was daarin geen partij voor de ploeg van trainer Rutger Groothuizen. ‘We hebben een goed kwartier in zowel de eerste als tweede helft gespeeld en daarin hebben wij het verschil gemaakt’, verklaarde de oefenmeester na afloop. Zijn ploeg kende in ieder geval een goede start want al binnen vijf minuten had Pim Schiphorst voor de openingstreffer gezorgd. Mede door een gemiste strafbal werd die score niet verder uitgebouwd en ging men met 1-0 rusten.

Vol gas
‘Na de pauze hebben wij vervolgens vanaf de eerste seconde vol gas gegeven’, verklaart Groothuizen. Dit resulteerde in treffers van Nick Mackay, Giel Jansen (strafbal) en Robin Boogaard waarmee de wedstrijd feitelijk beslist was. ‘Na deze voorsprong werden we ook wat gemakkelijker en zo kon Strawberries tegen scoren.’ Nadat Jansen de marge weer op vier had gebracht scoorde de ploeg uit Driehuis nogmaals, en miste Alkmaar nog een strafbal. Het slotakkoord was voor Jansen die met zijn derde treffer de eindstand op 6-2 bepaalde. Ook voor de Alkmaarse heren restten er nog twee wedstrijden. Volgende week zondag gaat men op bezoek bij MHC Bennebroek om op 13 mei thuis te spelen tegen Xenios.

Meer foto’s van de wedstrijd van Dames 1 zijn hier te bekijken.