PORTO - Voor driebander Sam van Etten viel er tijdens de World Cup in het Portugese Porto geen eer te behalen. Zowel de Belgische oud-wereldkampioen Frédéric Caudron als de Spaanse topper Ruben Legazpi waren te sterk voor de biljarter uit Schermerhorn.


Van Etten trof het niet in de laatste World Cup voor de zomer. In het biljartcentrum van het Estadio de Dragão, de thuishaven van voetbalclub FC Porto, was Fréderic Caudron zijn eerste opponent. De Belg, die de afgelopen vijf jaar in Korea speelde, moest zich in Porto na zijn profavontuur via vier voorrondes voor het hoofdtoernooi plaatsen. Daarbij trof hij in de laatste kwalificatieronde Van Etten, die vooraf had gehoopt op een minder sterke tegenstander.

Caudron, drievoudig wereldkampioen en 21-voudig World Cupwinnaar, nam in de partij direct een beslissende voorsprong via een serie van 10. Na een 20-4 tussenstand won de Belg, die in mei bij zijn eerste World Cup in Ho Chi Minh-City de kwartfinale bereikte, met 40-21 in 17 beurten.

Van Ettens tweede opponent was Ruben Legazpi. De Spanjaard, die in Ankara in de achtste finale onlangs gelijk speelde tegen de Griek Polychronopoulos en Dick Jaspers, was eveneens veel sterker dan de 28-jarige Van Etten. Terwijl Legazpi met enige regelmaat series van 5 en 6 maakte, kwam Van Etten niet verder dan één serie van 6 in de nastoot. Het werd uiteindelijk 40-20 in 22 beurten voor de Spanjaard.

Voor Sam van Etten breekt nu de vakantieperiode aan. 'Het was afzien vandaag. Ik was graag met een ander gevoel de zomer in gegaan, maar het is niet anders. Er is werk aan de winkel,' aldus Van Etten. In september staat de eerstvolgende Grand Prix in Sittard op het programma. De eerste World Cup na de zomer wordt in oktober gehouden in het Brabantse Veghel.