ALKMAAR - Wie in de kop van Noord-Holland karate wil beoefenen komt al snel uit bij Karatevereniging Funakoshi met vesti­gingen in Alkmaar, Heerhugo­waard, Heiloo, Hoorn, Schoorl en Schagen. Bijna 500 leden variërend in leeftijd van 3 tot 75 jaar kunnen bijna dagelijks terecht voor trainingen op ieder niveau. Sinds 1972 hebben 7000 leden voor korte of langere tijd trainingen gevolgd bij de vereniging.


50 jaar geleden startte Jim Agerbeek met het geven van karatelessen in de kleine vechtsportruimte van de toen pas geopende sporthal de Meent. De sport was nieuw en onbekend in Alkmaar maar groeide snel mede dankzij de in die tijd populaire Bruce Lee films. Het groeiende aantal leden zorgde voor uitbreiding van het aantal lessen en nadat in 1981 Johan Doesburg als hoofdtrainer werd aangenomen ging het snel. Er kwamen dagelijks meerdere trainingen, de vestigingen buiten Alkmaar werden opgericht en de sportieve successen regen zich aaneen.

Van 8 tot 24 juni viert Funakoshi haar jubileum met twee gerenommeerde gasttrainers uit Kenia. Funakoshi zet zich al jaren in voor kansarme kinderen in het Oost-Afrikaanse land, waardoor een sterke band met de karatebeoefenaars uit dit land is ontstaan. Kiarie Gichine is bondscoach van Kenia. Opgegroeid in de grote sloppenwijk Matthare in Nairobi, is hij door zijn sportieve talenten opgeklommen tot een succesvolle trainer. Anthony Fondo is sportinstructeur bij de politie en gespecialiseerd in zelfverdediging. Het tweetal gaat in alle vestigingen trainingen verzorgen voor de leden van de vereniging en bezoekt op woensdag 8 juni Heehrugowaard. In de gymzaal aan de Plutolaan zijn er van 18.00-21.00 uur trainingen voor jeugd en volwassenen.

In het najaar sluit Funakoshi de feestelijkheden af met een tijdschrift waarin uitgebreid wordt teruggeblikt op de geschiedenis van de vereniging.