ALKMAAR – Zes jaar terug eindigde Flamingo’s 64 in de subtop van de tweede klasse, leefde de vereniging, en had een keurig ledenaantal. Wat volgde was een verval. Sportief zakte de ploeg af, en het aantal leden daalde behoorlijk. De ooit zo bloeiende vereniging is veranderd in een kleine club. Onder aanvoering van enkele echte clubmensen gaat de Alkmaarse ploeg voor een ommekeer, terug naar de mooie tijden.

Enkele jaren geleden vertrok de AZ jeugdopleiding van sportcomplex ‘T Lood. “Na dit vertrek van de jeugdopleiding van AZ naar Zaandam heeft de club op eigen benen moeten leren staan” vertelt Richard Rijsterborgh, speler van Flamingo’s 64. “ Dit ging met vallen en op staan met een daling van het aantal leden en tegenvallende prestaties als indirect gevolg”. Rijsterborgh is zelf één van de initiatiefnemers om de vereniging weer omhoog te helpen. “Door ondernemerschap vanuit ons huidige bestuur en vrijwilligers is het aantal leden weer gegroeid. Nu de club weer stabiel is, gaan we de volgende stap zetten”.

Dat er iets moest gebeuren om de stilstand, en in dit geval dus ook achteruitgang, te stoppen was duidelijk, zo ook bij de selectie "Afgelopen winterstop kwam speler-trainer Ron Weinbrecher met het idee om een zaterdag 2 op te richten om als vangnet te dienen voor de wat oudere selectiespelers” vertelt Rijsterborgh. “Het eerste team konden we zo voorzien van wat jeugdigere spelers. Hierdoor hebben we de continuïteit kunnen waarborgen van ons eerste team en voorkomen dat we te maken krijgen met een zo genaamde sterfhuisconstructie. Dit idee is ook omarmd door het bestuur en uitgevoerd”. Inmiddels bestaat de selectie uit maar liefst 45 spelers, waardoor er gezegd kan worden dat het uitstekend heeft uitgepakt voor de club. “We zien nog steeds elke week nieuwe leden aanschuiven die mee willen trainen, iedereen is welkom bij ons.“ voegt Rijsterborgh toe.

De Alkmaarse ploeg zal de spelers die zich bij de club willen aansluiten ook iets moeten bieden. En dat kan Flamingo’s 64 ook, vertelt Rijsterborgh. “We hebben alle faciliteiten om optimaal te kunnen sporten. Nieuwe ballen, nieuw kunstgrasveld, mooie accommodatie en een A-veld als een biljartlaken. Er wordt twee keer in de week getraind.

Hoogst spelende club in regio worden
De positieve ontwikkelingen die de club doormaakt heeft ook zijn weerslag op het eerste elftal, “Het succes is direct een gevolg van de veranderingen die we hebben doorgevoerd. Vorig jaar zijn we laatste geworden in de competitie en nu staan we op de eerste plaats. We hebben er veel goede spelers bijgekregen en dat zie je terug in ons spel en het aantal doelpunten. We spelen enorm aanvallend voetbal” licht Rijsterborgh het huidige succes toe.

Nu speelt de ploeg nog wel in de laagste klasse van het zaterdagvoetbal, maar als het aan de club ligt dan komt daar snel verandering in. “De sportieve doelstelling die wij ons zelf hebben gesteld is om binnen vijf jaar de hoogst spelende zaterdagclub te zijn binnen de regio. Dit willen wij samen laten gaan met verdere groei van ons ledenaantal. Waarbij we niet uit het oog verliezen dat we binnen de club niet alleen aandacht hebben voor het competitieve element, maar dat combineren met veel activiteiten en plezier”.