ALKMAAR – Zo’n exclusieve meiden- en damestraining smaakt naar meer. Vorig jaar organiseerde HollandSchermen met veel succes de eerste women-only schermtraining. Op zaterdagmiddag 2 maart vindt de 2e editie in sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar plaats onder leiding van Marijn de Jong, Milja Mondt en Else Noë. Mondt en Noë namen jaren geleden deel aan het EK en WK, en doorliepen een klinkende schermcarrière.

Schermen is een kleine sport in Nederland. En al helemaal voor meisjes en vrouwen. Jeroen Divendal, hoofdtrainer van HollandSchermen; “Het is goed om daar verandering in aan te brengen. Noë en Mondt kunnen schermsters veel leren over trainen, wedstrijden en vooral wat schermen je oplevert aan waarden en vaardigheden los van resultaten.”

Schermers trainen meestal gemengd, met jongens en meiden, en met alle leeftijdscategorieën. Daar leer je van. Soms is het fijn om alleen met meiden en dames te trainen. Voor de uitdaging, de eigen schermstijl en voor de gezelligheid. Op zaterdag 2 maart worden zo’n 20 schermsters verwacht vanuit Groningen, Wageningen, Den Haag, Utrecht, Amsterdam. Haarlem en Alkmaar in de leeftijd van 10 tot 65 jaar. Voor de warming-up met fitnesdans Zumba en Tae Bo wordt Loes Sluman ingeschakeld. Dat is even wat anders dan de schermhouding waarbij altijd dezelfde voet voor staat. Djoeke Feenstra, een van de weinige vrouwelijke trainsters in Nederland, doet ook mee.